Startskuddet for resultatsesongen er fyrt av og sørkoreanske Samsung Electronics er først ute med å legge frem en skisse av hvordan første kvartal endte. Dette gir tradisjonelt en pekepinn på hvordan hele teknologisektoren har gjort det i siste kvartal. Det er gode nyheter.

500 mrd. i kvartalsomsetning

Det foreløpige kvartalsresultatet som kom natt til onsdag viser en omsetningsvekst på 17,5 prosent til rundt 65.000 milliarder won (495 milliarder kroner). Driftsresultatet økte med 44,2 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor til rundt 9000 milliarder won (69 milliarder kroner).

Det offisielle resultatet med flere detaljer kommer senere i april, men det er sjelden større avvik. Det foreløpige resultatet er bedre enn hva som var ventet.

Årsaken er ifølge analytikere blant annet høyt salg av smarttelefoner, men også nye produkter som øreproppene Galaxy Buds og annet tilbehør til smarttelefoner som har høye marginer.

Samsung lanserte flaggskipsmodellen S21 i februar. Dette er over en måned tidligere enn vanlig lansering. Smarttelefonserien er blitt godt mottatt i vestlige markeder, hvor Samsung og Apple dominerer. De første seks ukene ble det solgt dobbelt så mange som fjorårsmodellen S20.

Samsung solgte 76 millioner smarttelefoner i første kvartal, noe som tilsvarer en vekst på 25 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor. Gjennomsnittsprisen var 20 prosent høyere, ifølge meglerhuset Investment & Securities.

Huawei, som var en alvorlig konkurrent, er underlagt sanksjoner fra USA og utestengt fra internasjonale markeder. Sørkoreanske LG, som har tredje størst markedsandel på det amerikanske markedet, bekreftet denne uken at de kaster kortene og vil stanse produksjon av smarttelefoner.

Toppnotering i kvartalet

Samsung advarte tidlig i kvartalet om svakere etterspørsel og dårligere marginer. Dette har ikke skjedd. Det er fortsatt høy etterspørsel etter smarttelefoner, hjemmeunderholdning og fra andre selskaper som benytter komponenter fra Samsung til produksjon av egne produkter.

Det er en prekær mangel på elektroniske komponenter til alt fra smarttelefoner, grafikkort og personbiler. Samsung leverer hva de makter, men en større fabrikk i Texas måtte stanse produksjonen i over en måned i vinter på grunn av langvarig strømbrudd.

– Den tapte produksjonen vil ha rammet bilkomponenter og smarttelefoner i mellomsjiktet, sier direktør Greg Roh hos meglerhuset HMS Securities til Bloomberg.

Året startet svært positivt for Samsung Electronics med en toppnotering for aksjekursen med en børsverdi på over 550 milliarder dollar i januar. Dette er nesten en firedobling på fem år. Aksjekursen ligger like under toppnoteringen for tre måneder siden.

Aksjekursen falt med 0,5 prosent onsdag morgen ved Seoul-børsen da handelen startet.

– Aldri sett noe lignende

Ford, General Motors og tyske bilprodusenter er rammet av komponentmangelen. Sørkoreanske Hyundai sier på onsdag at de har stanset produksjonen av elbilmodellen Ioniq 5 ved en fabrikk i Ulsan på grunn av at de ikke har komponenter til produksjonen.

Crossoveren er den første modellen som Hyundai har lansert under sin helelektriske Ioniq-modellrekke. Det har vært høy etterspørsel i Sør-Korea og Europa, hvor interessen var så stor at dataserverne kollapset da det ble åpnet for bestilling.

Ifølge IHS Markit rammet databrikkemangelen produksjonen av 1,3 millioner biler i første kvartal. Dette har påført bilprodusentene et omsetningstap på over 60 milliarder dollar.

– Jeg har aldri sett noe lignende siden vi etablerte selskaper for 20 år siden. Det er knapphet av komponenter overalt, sier direktør Jordan Wu hos Himax Technologies, som leverer skjermløsninger, til Bloomberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.