Samsung har lagt bak seg nok et vanskelig og utfordrende kvartal. I årets tre første måneder ble driftsresultatet halvert. Denne trenden har fortsatt inn i andre kvartal, ifølge foreløpige resultater som ble lagt frem fredag morgen i Seoul.

Knalltøff konkurranse

Samsung venter et driftsresultat på 6500 milliarder won (47 milliarder kroner) for kvartalet som ble avsluttet for en knapp uke siden. Dette er 56 prosent lavere enn for et år siden. Samsung la i 2017 et løp hvor målet var å ha en stabil resultatvekst frem til 2022.

Resultatet er blitt en lang og kald teknologivinter. Etterspørselen etter smarttelefoner, som var en melkeku i mange år, har falt de siste seks kvatalene. Konkurransen fra kinesiske selskaper er hard, og Samsung er knapt å se på salgsstatistikkene i Kina.

Huaweis problemer har foreløpig ikke hjulpet Samsung. Det kinesiske selskaper er underlagt nye restriksjoner fra USA, som gjør de ikke får tilgang til amerikanske komponenter og teknologi. Huawei hadde planer om å gå forbi Samsung i år som verdens største smarttelefonprodusent. Disse ambisjonene er lagt på is.

I tillegg til å produsere smarttelefoner er Samsung en viktig komponentleverandør av blant annet dataminnebrikker og andre komponenter til konkurrenter.

Samsung leverer blant annet de mest avanserte skjermene til Apples Iphone X-modeller. Etterspørselen viste seg å bli lavere enn ventet. Samsung har imidlertid økt salget av avanserte OLED-skjermer til kinesiske selskaper.

«Etterspørselen vil ta seg opp i andre halvår, men den vil bli lavere enn tidligere prognoser», skriver IBK Securities i en ny rapport.

Samsungs aksjekurs er flat det siste året. Den har falt med 1,4 prosent på fredag.

Presset frem produktlansering

Samsung har også hatt problemer med nye, mer avanserte smarttelefonmodeller. Den brettbare Samsung Fold-modellen, med en pris på 20.000 kroner, ble trukket tilbake fra markedet etter lanseringen.

Samsungs toppsjef tok selvkritikk denne uken.

– Dette har vært pinlig. Jeg presset gjennom lanseringen før modellen var klar, sa DJ Koh.

Han tror heller ikke brettbare modeller vil bli veldig populære.

– Brettbare vil vare et par år. Det kan komme andre formfaktorer, men jeg tror at når 5G og «tingenes internett» kobles sammen må vi tenke nye typer enheter og ikke tradisjonelle smarttelefoner. Smarttelefoner kan bli mindre viktige, men mye typer enheter vil oppstå, sa Koh.

Galaxy Fold-modellen vil relanseres i løpet av sommeren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.