Samsung Electronics, som er kronjuvelen i den sørkoreanske elektronikkgiganten, har vært uten en ledelse som kan ta viktige beslutninger siden februar, da Lee Jae-yong ble fengslet.

Lee var i ferd med å innta stillingen som styreleder for Samsung-konglomeratet da han ble arrestert og senere dømt for bestikkelser, underslag, falsk forklaring og andre lovbrudd.

Han ble dømt til fem års fengsel i august og har anket dommen.

Samsung-gruppen står for rundt 18 prosent av Sør-Koreas verdiskaping.

«Enestående krise»

I midten av oktober varslet Samsungs visekonsernsjef Kwon Oh-hyun at han kom til å gå av. Tirsdag ble det bekreftet at to andre i ledelsen også trekker seg.

I oktober advarte Kwon de ansatte om hvor alvorlig utfordringene er for selskapet, i et brev.

«Dette er noe jeg har vurdert lenge, og jeg kan ikke utsette det. Vi står foran en enestående krise – internt og eksternt. Jeg mener tiden er inne for at selskapet starter på nytt med en ny og yngre ledelse. På den måten kan selskapet bedre svare på utfordringene som kommer fra en it-bransje som er i rask endring», skrev Kwon.

Samsung Electronics la tirsdag frem et rekordresultat for tredje kvartal. Resultatet økte med 148 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor. I kvartalet fikk selskapet et resultat før skatt på over én milliard kroner – hver dag.

«Dagens resultater er frukten fra beslutninger og investeringer som er gjort tidligere», ifølge Kwon.

Skip uten kaptein

Tre Samsung-direktører vil rykke opp og bli visestyreledere i en omstrukturering som ble lagt frem tirsdag. Kim Ki-nam, Kim Hyun-suk og Koh Dong-jin vil fortsatt lede maskinvare, forbrukerelektronikk og mobil – de tre viktigste og mest profitable divisjonene.

Kim Hyun-suk er sjef for forbrukerelektronikk hos Samsung.
Kim Hyun-suk er sjef for forbrukerelektronikk hos Samsung. (Foto: David Paul Morris/Bloomberg)

«Dette er neste generasjon ledere. De er velegnet til å akselerere innovasjon og imøtekomme krav fra den tilkoblede verdenen», sa Kwon Oh-hyun, som sammen med Yoon Boo-keun vil gå av i løpet av de neste månedene.

Koh Dong-jin (dj Koh) er et kjent ansikt når Samsung lanserer nye smarttelefoner. 56-åringen styrte selskapet gjennom krisen da batterier begynte å brenne på Note-modeller i fjor. Han klarte å redusere omdømmeskadene.

Mobildivisjonen sto for rundt en tredjedel av resultatet i tredje kvartal. Årets nye modeller, blant annet Galaxy S8 og nye Note 8, er blitt salgssuksesser.

Yoon Boo-keun, som går av som visestyreleder, sammenlignet lederkrisen i Samsung med et skip uten kaptein i et intervju med Süddeutsche Zeitung.

– Ingen vil gå om bord på et skip som ikke har en kaptein til rors. Samsung er det skipet, sa Yoon.

Knuste konkurrentene

Samsung er blitt styrt med jernhånd av Lee-familien siden etableringen før annen verdenskrig. På 1960-tallet ble selskapet ett av flere lokale konglomerater som fikk særfordeler fra militærdiktaturet. Dette førte til en ekspansjon inn i alle områder av den sørkoreanske økonomien.

Den internasjonale ekspansjonen startet for fullt på 1990-tallet. I løpet av kort tid knuste Samsung konkurransen fra japanske Sony innenfor forbrukerelektronikk og fjernet Nokia fra tronen som verdens største mobiltelefonprodusent i 2001.

Da taiwanske HTC og Apple lanserte de første smarttelefonene for over ti år siden, var Samsung sent ute, men tok raskt igjen forspranget konkurrentene hadde. Samsung solgte nesten en av fire smarttelefoner i andre kvartal. Apple hadde en markedsandel på under halvparten – rundt 12,1 prosent, ifølge Gartner.

Samsung leverer komponenter til egen produksjon og til konkurrentene i form av blant annet avanserte skjermer og dataminne.

Aksjekursen steg med 1,9 prosent tirsdag etter at resultatet ble fremlagt. På ett år har aksjekursen steget med 71,2 prosent.

Omsetningen i kvartalet ble på 62.050 milliarder won (452 milliarder kroner) og et resultat før skatt på 14.910 milliarder won (108,9 milliarder kroner, ifølge kvartalsresultatet.(Vilkår)

Var lei nedbemanning. Startet for seg selv
Bjørnar Bråthen (52) og Eva Bråthen (52) jobbet i henholdsvis DNB og i SAS. De var lei stadige nedbemanningsprosesser.
03:51
Publisert: