Samsung Electronics er i hardt økonomisk vær. Omsetningen falt med 14 prosent i siste kvartal, og driftsresultatet endte over 60 prosent lavere – til 6200 milliarder won (46,9 milliarder kroner), ifølge det foreløpige resultatet som kom fredag.

Nå håper selskapet at etterspørselen etter de nye flaggskipsmodellene i smarttelefonserien Galaxy S vil dra opp dårlige økonomiske resultater.

Målet er at telefoner med brettbar skjerm og enheter med den nye og raskere 5G-teknologi snu den negative spiralen.

Venter bedring

Samsung-ledelsen legger ikke skjul på at selskapet er under press. Dette er ikke ulikt hva tidligere markedsledere som Sony og Sharp fikk oppleve på 1990-tallet, og Nokia like etter årtusenskiftet, da konkurrenter nesten over natten tok ledelsen.

Nå er det hovedsakelig Huawei som truer Samsung. Det kinesiske selskapet har satt som mål at det skal bli verdens største produsent av smarttelefoner senest i 2020. Kineserne er på god vei, til tross for at de ikke selger telefonene på det amerikanske markedet.

Samsung og Huawei kniver om å være først ute med brettbare telefoner og modeller som støtter 5G-nettverk.

– Vi venter at etterspørselen etter de nye S10-telefonene og brettbare telefoner blir høyere enn antatt inn i andre halvår. Bedre resultater bør føre til høyere aksjekurs i fremtiden, sier analytiker Daniel Yoo hos meglerhuset Kiwoom Securities til Bloomberg.

Samsungs aksjekurs falt med 24 prosent i 2018. I første kvartal i år steg den med 20 prosent.

– Viktig å være først ute

Konkurransen om å bli først med å bygge ut omfattende 5G-nettverk er i gang. USAs utenriksminister Mike Pompeo sa i Washington på torsdag at det er knyttet en høy risiko til å installere kinesisk teknologi fra blant annet Huawei i sikkerhetssystemer og 5G-utbyggingen.

– Det er utvilsomt risiko for at Nato og USA ikke vil være i stand til å dele informasjon på samme måte som man kunne gjort hvis det ikke var kinesiske systemer i disse nettverkene, sa Pompeo under Nato-møtet.

Dette åpner opp muligheter for andre nettverksleverandører, blant andre Samsung, om å komme inn på dette markedet. Sørkoreanske SK Telecom kom amerikanske Verizon i forkjøpet denne uken med å lansere kommersiell 5G-dekning i Seoul med lokale leverandører, blant andre Samsung.

– Å være først betyr mye. Vi er de første som ruller ut hele 5G-infrastrukturen, har overvunnet de mange teknologiske utfordringene med et samarbeid mellom teleoperatører, telefonprodusenter og utstyrsleverandører. 5G gir Sør-Korea en mulighet til å ta et stort sprang fremover, sier direktør Yang Maeng-seog hos SK Telecom til Wall Street Journal.

Starter 5G i Trondheim

Samsung lanserte en 5G-versjon av flaggskipsmodellen Galaxy S10 på fredag. Dette er den første kommersielle modellen som er i salg. Galaxy S10 5G kan håndtere dataoverføring som er 20 ganger raskere enn 4G og i fremtiden 100 ganger raskere, ifølge Samsung.

Konkurrentene ligger ikke langt bak.

– Mellom 10 og 20 5G-telefoner vil bli lansert i år. Brukere vil måtte regne med innkjøringsproblemer, høye priser, kort batterilevetid, mer vekt eller annet design, sier analytiker Neil Mawston hos Strategy Analytics til Wall Street Journal.

Samsung er optimistisk.

– Vi er spente på å se hva som er mulig, sier Samsungs mobildirektør D.J. Koh i en uttalelse.

Telenor starter utbyggingen av 5G i Trondheim i sommer – som første storby i Norge. Rundt 50 basestasjoner skal være på plass med svenske Ericsson som leverandør. Huawei har levert nesten 14.000 basestasjoner til 4G-nettet som Telenor og Telia har bygget ut siden 2009.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.