Det er ti år siden Apples Iphone fikk konkurranse fra Samsungs Galaxy-serie. I mange år klarte de to å holde konkurrentene unna. Storselskaper som Nokia, Sony og Motorola måtte gi tapt. Kinesiske Huawei er større enn Apple på de globale salgsoversiktene. Xiaomi, Oppo og Vivo, som stort sett selges i Asia, ligger like bak Apple.

Etterlyser innovasjon

Samsungs Galaxy S10 er den nye flaggskipsmodellen fra det sørkoreanske konglomeratet, som hadde rundt 20 prosent av det globale smarttelefonmarkedet i 2018. Det globale smarttelefonsalget falt for første gang i fjor og Samsung tapte markedsandeler.

– Mangelen på meningsfull innovasjon og bedre kvalitet på smarttelefonene førte til at det tok lengre tid før kundene kjøpte nye, sier direktør Tarun Pathak hos Counterpoint Research i en kommentar.

Før Samsungs S10-modeller blir presentert i San Francisco på onsdag, er de fleste spesifikasjonene og funksjonene lekket. Samsung er en av verdens største leverandører av komponenter – også til konkurrenter.

De nye modellene er fullspekket av kjappe prosessorer, kameraer og sensorer. Samsung har latt seg «inspirere» av den kinesiske konkurrenten Huawei med å sende strøm trådløst til andre enheter – såkalt «kompislading».

Det har vært få endringer i design av smarttelefonene de siste ti årene. Skjermene er blitt større og med runde kanter, men selve brukeropplevelsen med en berøringsskjerm og kameraer er nesten den samme.

Brettbare 5G-telefoner

Den neste store oppgraderingen vil bli smarttelefoner for femte generasjon mobiltelefonnettverk med endringer i design og funksjonalitet. De asiatiske produsentene vil lansere 5G-telefoner i år.

Samsung, Huawei og sannsynligvis Xiaomi vil lansere brettbare smarttelefoner som kan kobles opp på superraske 5G-mobilnett i løpet av året.

– Samsung-modellen vil sannsynligvis koste rundt 2300 dollar (19.950 kroner), sier analytiker Jeff Pu hos GF Securities til Nikkei Weekly.

Pu tror ikke de kinesiske produsentene vil klare å komme betydelig lavere i pris. Apple brøt gjennom 10.000-kronersgrensen med Iphone X-modellen i 2017.

Spørsmålet er hvor mange som er villige til å bruke 20.000 kroner for en smarttelefon. Samsungs mobildirektør Koh Dong-jin sa før nyttår at selskapet vil produsere under én million brettbare telefoner i 2019.

Utbyggingen av 5G-nettene starter for fullt mot slutten av 2019.

«Apples Iphone 5G-modeller ventes å bli lansert høsten 2020», skriver analytikere hos Nomura Securities i en ny rapport.

Eksperter er også i tvil om hvor stort markedet er for 5G smarttelefoner.

«Forbrukerne vil kanskje ikke se en hastighetsforbedring fra 100 megabit i sekunder til 500 megabit med 5G. Dette er kanskje mer styrt av teleoperatørene», skriver Nomura-analytikerne.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Tilbyr gratis Trump- og Kim Jong-un-frisyrer
Før neste toppmøte mellom Donald Trump og Kim Jong-un tilbyr en frisør i Hanoi gratis time til dobbeltgjengere av de to statslederne. Sjekk likhetene her.
00:59
Publisert: