Samsung, Xiaomi og andre forbrukerelektronikkselskaper har denne uken kommet Apple i forkjøpet og lansert nye mobilprodukter for høstsesongen.
Etterspørselen etter elektronikk har holdt seg svært høy under koronapandemien. Det ventes å fortsette i lang tid. Knapphet etter databrikker vil ramme veksten for verdens største selskaper.
Forverret situasjon
I vår var det et håp om at markedet for databrikker var i ferd med å normalisere seg etter flere måneder med høy etterspørsel og lang ventetid. Situasjonen har forverret seg gjennom sommeren.
Den gjennomsnittlige ventetiden for å få levert databrikkekomponenter økte med over åtte dager fra juni til juli – til 20,2 uker, ifølge Susquehanna Financial Group.
Produksjonen til den viktige julesesongen mot slutten av året er i gang ved fabrikker i Asia.
– Det er full krise i den globale forsyningskjeden. Vi har aldri tidligere sett noe i denne størrelsen ramme oss. Det vil bli en vanskelig høytid, sier professor i logistikk ved Syracuse University, Patrick Penfield, til Popular Science.
Problemet er størst for standardiserte mikrodatabrikker som benyttes i alt fra datamaskiner og smarttelefoner til enkle produkter som skrivere og vaskemaskiner. Fortsatt hjemmekontor og økt bruk av personlige datamaskiner har gitt høy etterspørsel og leveringsproblemer.
– Det er ti til 12 uker leveringstid for bærbare datamaskiner og datautstyr. Det brukte å ta en dag eller to, sier it-direktør Sue Workman hos Case Western Reserve University til Wall Street Journal.
Elektronikkgigantene advarer
Apple advarte i forbindelse med resultatfremleggelsen nylig at mangelen på datakomponenter vil føre til en svakere vekst. Tesla og Microsoft har kommet med tilsvarende advarsler de siste ukene.
– Det har vært vanskelig å sikre oss alt vi trenger. Det er spesielt vanskelig for tradisjonelle komponenter, sa Apples konsernsjef Tim Cook.
Samsung og Xiaomi har lansert nye mobilprodukter denne uken. Xiaomi har gått forbi Apple og blitt verdens nest største leverandør av smarttelefoner i år. Målet er å bli større enn Samsung i løpet av de neste tre årene, men selskapet er avhengig av komponentleverandører.
Plantronics, som leverer utstyr for videosamtaler, har satt inn ordrer over ett år frem i tid for å sikre seg leveranser. Tidligere holdt det med seks måneder.
– Det er databrikker i alt vi produserer, sier konsernsjef Dave Shull til Wall Street Journal.
– Ikke en unnskyldning
Verdens største bilprodusenter har i perioder vært nødt til å stanse produksjonen da de har manglet komponenter. Dette vil koste bilprodusentene minst 110 milliarder dollar i tapt omsetning, ifølge Bloomberg.
– Jo lengre flaskehalsene i tilbudet fortsetter jo mer anspent vil denne situasjonen bli. Vi venter at produksjonsrestriksjonene vil fortsette i andre halvår og vil ha en tilsvarende innvirkning på salgsvolumet, sa BMWs finansdirektør Nicolas Peter i forrige uke.
Ford sendte ut en epost til kunder på onsdag med beskjed om at leveransene av Mustang Mach-E vil bli forsinket med minimum seks uker.
«Den globale mangelen på databrikker påvirker vår mulighet til å innfri etterspørselen. Selv om det ikke er en unnskyldning, er det realitetene», skriver Ford i eposten, som er gjengitt hos macheforum.com.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.