Samsung måtte se seg slått av Huawei i andre kvartal, da den kinesiske konkurrenten så vidt klarte å selge flere smarttelefoner. Samsung har slått hardt tilbake med telefoner som støtter 5G mobilnett.

Huawei er i realiteten utestengt fra de største vestlige markedene på grunn av de amerikanske sanksjonene.

Rekordhøy omsetning

Samsung la frem en foreløpig resultatrapport for tredje kvartal torsdag morgen. Denne viser en vekst i driftsresultatet på 58,1 prosent, til 12.300 milliarder won (99 milliarder kroner), de tre siste månedene sammenlignet med samme kvartal i fjor – før koronapandemien satte inn.

Analytikere som følger det sørkoreanske selskapet tett mente at resultatet ville havne på 10.500 milliarder yen, ifølge Refinitiv, som hentet inn konsensus for verdens største selskaper.

Det ble en omsetningsvekst på 6,5 prosent – til 66.000 milliarder won (530 milliarder kroner). Dette er en ny rekord. Selskapet kommer med en offisiell kvartalsrapport i slutten av oktober, men de foreløpige rapportene har tidligere vist seg å være riktige.

Det er høy etterspørsel etter smarttelefoner, som Samsung produserer under eget merkenavn, og komponenter i form av blant annet minnebrikker og skjermer som selges til konkurrenter.

Samsung leverer blant annet skjermer til Apples Iphone-modeller og komponenter til Huawei – de to viktigste og største konkurrentene i forbrukersegmentet.

– Huawei har bygget opp rundt seks måneder med varebeholdninger før det amerikanske forbudet trådte i kraft den 15. september. Huaweis ordrer oppveier for svak etterspørsel i dataservermarkedet og sluker opp hva som finnes på lager. Dekke kan påvirke prisene senere, sier analytiker MS Hwang hos Samsung Securities til Bloomberg News.

Bedre marginer

Apple, som er Samsungs største konkurrent, vil sannsynligvis lansere nye smarttelefoner den 13. oktober – en måned senere enn hva som er vanlig på høsten. Flere av Iphone 12-modellene vil også komme med 5G-støtte. Apple har i flere år vært en av Samsungs største enkeltkunder.

Samsung har tatt markedsandeler under pandemien. Analytikere tror Samsung solgte over 80 millioner smarttelefoner i siste kvartal – 50 prosent flere enn i andre kvartal. Marginene er bedre da selskapet har brukt mindre på markedsføringstiltak under pandemien.

– Marginene vil bli bedre i 2021 ettersom Huawei fortsetter å slite, sier analytiker Lee Su-bin hos Daishin Securities til Bloomberg.

Den pågående geopolitiske konflikten mellom Kina og India har ført til boikottaksjoner fra indiske forbrukere av kinesiske produkter. Huawei er blant selskapene som har fått merke dette.

Den indiske regjeringen forsøker å lokke Samsung og Hon Hai Precision Industry, som er Apples hoffprodusent, med subsidier for å flytte fabrikker til India. Samsung har de siste årene flyttet det meste av smarttelefonproduksjonen til Vietnam.

Ifølge Nihon Keizai Shimbun ble det produsert 330 millioner smarttelefoner i India i fjor – over fem ganger flere enn i 2014. India venter at verdien av elektronikkproduksjon vil øke med 1200 milliarder kroner de neste fem årene og skape 200.000 nye arbeidsplasser.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.