Lee Jae-yong sto tiltalt i forbindelse med korrupsjonsskandalen som felte Sør-Koreas president Park Geun-hye tidligere i år. Påtalemyndigheten la tidligere i august ned påstand om 12 års fengsel.
Det er over seks måneder siden Lee Jae-yong ble arrestert. Han har stått tiltalt for å ha godkjent utbetalinger på nesten 300 millioner kroner i bestikkelser til en nær venninne av landets avsatte president Park Geun-hye. Lee har avvist alle anklager.
«Too big to jail»?
Sørkoreanske medier kaller dette «århundrets rettssak», og det har vært loddtrekning for at de som ønsket å være til stede i rettssalen skulle få plass.
Den 49 år gamle kronprinsen for Sør-Koreas største konglomerat har sittet fengslet siden 17. februar på en seks kvadratmeter stor fengselscelle. Lee skal være verdt rundt åtte milliarder dollar og er rangert som den tredje rikeste i Sør-Korea.
Hans far er tidligere dømt for korrupsjon og for å ha etablert et fond som politikere, politiadvokater og dommere kunne forsyne seg fra. Han ble benådet av presidenten.
– Toppsjefene pleide å få den samme straffen hver gang. Straffeutmålingen fikk til og med et navn i Sør-Korea: Tre-fem-loven – tre års fengsel og fem års prøvetid. Hvis Lee får en lengre straff, kan det vise at det ikke lenger er noe som heter «too big to jail» (for viktig til å kunne fengsles), sier professor Park Sangin ved Seoul National University til Reuters.
I mange land har storselskaper vært «too big to fail» – så store eller betydningsfulle på andre måter at de ikke kan tillates å gå konkurs.
Presset av presidenten
Samsung har klart seg bra i toppsjefens fravær. Tirsdag lanserte de en et flaggskip i smarttelefonserien Galaxy Note. Aksjekursen har steget med 31,5 prosent siden nyttår og satte en ny rekord i juli.
Lee er en av Asias mest kjente forretningsmenn og har tette forbindelser til internasjonale selskaper. Han var en av få som ble invitert til Apple-grunnlegger Steve Jobs' begravelse i 2011. Han er ikke den første i familien med problemer med rettssystemet.
En etterforskning i 2008 viste at Lees far, Lee Kun-hee, gjennom mange år hadde latt politikere, dommere og politiadvokater få forsyne seg fra et hemmelig fond hvor pengene kom fra Samsung. Det har vært en rekke andre skandaler rundt politikere og næringslivstopper.
Lee Kun-hee erklærte skyld og ble dømt til tre års fengsel og fikk en bot på 110 milliarder won (850 millioner kroner). Landets president benådet ham, slik at han kunne fortsette som medlem i Den internasjonale olympiske komité og gå tilbake som toppsjef for Samsung frem til 2014.
Lee sa under rettssaken at han og Samsung Lee ble presset av Park og hennes venninne til å foreta utbetalingene. Ifølge sørkoreansk lov er ikke korrupsjon som er foretatt under press straffbart.(Vilkår)