Det er tre måneder siden en sørkoreansk avis først stilte spørsmål ved innflytelsen den mangeårige presidentrådgiveren Choi Soon-sil hadde over president Park Geun-hye. 

Etter nye avsløringer kom det krav fra velgere som demonstrerte, om at presidenten måtte gå av. Guen-hye skal stilles for riksrett.

Hest i gave

Spesialetterforskere forsøker å komme til bunns i forbindelsene mellom Geun-hye, Soon-sil og noen av Sør-Koreas største selskaper. Samsung-gruppen har tidligere innrømmet at den har betalt over 160 millioner kroner til to stiftelser som er kontrollert av Soon-sil og familien.

Nå er det gjort kjent at Samsung har gitt bort en hest som Soon-sils datter skal ha brukt til sprangridning i Tyskland. Hesten skal være verd over en milliard won (7,2 millioner kroner). I tillegg skal det ha blitt overført 20 millioner kroner til et selskap eid av Soon-sil.

Det er Samsungs visestyreformann, Lee Jae-yong, som personlig skal ha gitt klarsignal for utbetalingene og sponsing av Soon-sils datter frem mot OL i Tokyo i 2020. Datteren ble i forrige uke arrestert i Danmark og er begjært utlevert til Sør-Korea.

Nå har en spesialetterforsker innkalt Jae-yong til et avhør torsdag.

– Han har fått status som mistenkt i saken. Han er mistenkt for å ha gitt bestikkelser, bekreftet spesialetterforskernes pressetalsmann Lee Kyu-chul på en pressekonferanse.

Kontroversiell fusjon

Jae-yong er i realiteten leder for Samsung og har gradvis overtatt styringen og formelle verv etter at hans far hadde et alvorlig hjerteinfarkt for tre år siden og siden har vært innlagt på sykehus det meste av tiden.

Samsung-konglomeratets inntekter står for nesten 20 prosent av den sørkoreanske økonomien (målt i bruttonasjonalprodukt) og over 25 prosent av eksporten. Det har alltid vært svært tette bånd mellom storselskapene og politikere.

Utbetalingene og sponsingen skjedde samtidig som den sørkoreanske regjeringen godkjente en kontroversiell fusjon mellom to Samsung-selskaper, som sikret Jae-yong-familien kontroll over konglomeratet. En rekke større aksjonærer satte seg imot fusjonen.

Spesialetterforskerne forsøker å finne en direkte kobling mellom møtet Jae-yong hadde med Geun-hye og regjeringens beslutning om å godkjenne fusjonen mellom de to Samsung-selskapene. Det statlige pensjonsfondet stemte for fusjonen, til tross for at det tapte milliardbeløp.

Den tidligere lederen for pensjonsfondet er arrestert.

«Fusjonen var nødvendig for Lee for å styrke kontrollen over gruppen», skriver Korea Times.

Ifølge New York Times klarte Jae-yong-familien å forsterke kontrollen over Samsung-gruppen uten å stille med finansiering i forbindelse med fusjonen.

Kan bli arrestert

Under et avhør i begynnelsen av desember nektet Jae-yong for at det var gitt penger til Geun-hyes nære venninne og rådgiver. Ifølge The Korea Times skal pengeoverføringene ha blitt forsøkt holdt skjult ved bruk av stråselskaper. 

«Lee kan ha begått mened med sin forklaring», skriver avisen

Han har tidligere, under et privat møte han hadde med president Geun-hye 25. juli 2015, nektet for at han diskuterte å «sponse» to stiftelser kontrollert av venninnen. Nå er det funnet et referat fra møtet hvor det er skrevet «sprangridning» i margen på dokumentet.

Forfatteren av dokumentet er Geun-hyes tidligere private sekretær An Chong-bum, som sannsynligvis vil vitne for påtalemyndigheten mot presidenten når riksrettssaken kommer opp senere i år.

Spesialetterforskernes fikk spørsmål om Lee Jae-yong kan bli arrestert etter avhøret.

– Det utelukker vi ikke at kan skje. Det avhenger av hva som fremkommer i avhøret, sa pressetalsmannen onsdag ettermiddag.

Lee Jae-yongs far, Lee Kun-hee, ble dømt for korrupsjon og bestikkelser i 2008. Han ble dømt til syv års fengsel, men ble benådet av den daværende presidenten og inntok tidligere topposisjoner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Rørt Obama hyllet kona i sin avskjedstale
Obama holdt sin avskjedstale i hjembyen Chicago, dit han kom som ung mann og begynte med menighetsarbeid og våknet politisk.
02:39
Publisert: