Problemene har støtt i kø for Samsung det siste året. Toppmodellen Galaxy Note 7 ble lansert for et knapt år siden og skulle gi Samsung et forsprang på Apples Iphone. Det ble en fiasko. Flere hundre av Note 7-modellene eksploderte og ble forbudt å ta med om bord på fly.

Samtidig ble Samsung involvert i Sør-Koreas største og alvorligste politiske skandale siden 1960-tallet. Tidligere i år ble toppsjefen og flere andre nøkkelpersoner arrestert og tiltalt for å ha betalt bestikkelser til personer i omgangskretsen til landets president.

Kan slå Apple

Samsung Electronics la frem foreløpig kvartalsresultat på fredag morgen og slo estimatene fra analytikere. Omsetningen endte på 60.000 milliarder won (435 milliarder kroner) og et driftsresultat på 14.000 milliarder won (101 milliarder kroner).

Til sammenligning var Norsk Hydro verdsatt til 100,3 milliarder kroner ved børsslutt torsdag.

Dette er en resultatforbedring på 72 prosent sammenlignet med for ett år siden. Den forrige Samsung-rekorden ble satt i 2013 da driftsresultatet for første gang passerte 10.000 milliarder won.

Over halvparten av driftsresultatet kom fra databrikkevirksomheten, hvor Samsung også leverer komponenter til konkurrenter.

– Konkurrentene har mislykkes med å kapitalisere på Note 7-fiaskoen. Samsung har sopet inn penger fra halvledere og skjermer. Dette vil sannsynligvis fortsette, sier analytiker Lee Seung-woo hos Eugene Investments and Securities til Bloomberg News.

Analytikere sier til CNBC at Apple sannsynligvis får et driftsresultat på 10,5 milliarder dollar (87,6 milliarder kroner) fra en omsetning på 44,9 milliarder dollar.

Børsvinner – kan fortsette

Mobildivisjonen har reist seg igjen etter fjorårets skandaler rundt Note 7-modellen. Samsung lanserte flaggskipet Galaxy S8 i vår og denne er blitt en suksess. Ifølge Daiwa Capital Markets er det solgt 19 millioner enheter på vel to måneder.

– Samsung S8-modellene har gjort det sterkt så langt i 2017. Brukerne har ikke latt seg påvirke av batteriproblemene med Note 7-modellen. Dette er et godt utgangspunkt for Samsung, sier analysedirektør Roberta Cozza hos analyseselskapet Gartner i en kommentar.

Samsungs aksjekurs har steget med over 30 prosent i år – mot 23,2 prosent for Apple. Daiwa Capital Markets er ute med en ny rapport på Samsung og tror aksjekursen kan stige med nye 30 prosent. Av 39 analytikere som følger selskapet har 37 kjøpsanbefalinger og ingen anbefaler salg.

Samsungs databrikkedivisjon vil sannsynligvis gå forbi det amerikanske databrikkeselskapet Intel i omsetning i år. Det er høy etterspørsel etter dataminne som benyttes i det meste av elektroniske produkter – også i biler.

Iphone med Samsung-teknologi

Det taiwanske selskapet Hon Hai Precision Industry har startet testproduksjonen av Apples nye Iphone-modeller. I løpet av et par uker starter masseproduksjonen av Iphone 8. Denne modellen vil bli Samsungs største konkurrent, men også viktig for det sørkoreanske selskapets bunnlinje.

Apple er avhengig av Samsung-komponenter til modellene. Samsung leverer skjermer til Apples Iphone-modeller. En av de tre nye Iphone-modellene som lanseres i september, den såkalte jubileumsmodellen, vil ha skjermer med OLED-teknologi. Disse skjermene gir blant annet bedre fargegjengivelse.

Ifølge Nihon Keizai Shimbun vil Samsung levere alle OLED-skjermene til Apples jubileumsmodeller i år. Fra neste år vil alle Iphone-modellene komme med OLED-skjermer, hvis avisen har rett.

«Dette skiftet vil markere en stor triumf for Samsung Electronics og displaydivisjonen, som har foretatt store investeringer i denne teknologien de siste årene», skriver den japanske næringslivsavisen.

Samsung lanserte de første OLED-smarttelefonene i 2010 og investerte 9800 milliarder won (70 milliarder kroner) i denne teknologien i 2016.

Ifølge Korea Herald er Apple i forhandlinger med Samsung-konkurrenten LG Display om å investere mellom 2000 og 3000 milliarder won i selskapet for å utvikle og investere i OLED-teknologi.

Samsung vil sannsynligvis lansere Galaxy Note 8 i andre halvdel av august – før Apples nye Iphone-modeller lanseres.(Vilkår)

Slik får du gode feriebilder: Fotografens tips til fotografering med mobilen
DNs fotograf Aleksander Nordahl gir deg sine beste tips for fotografering med mobilen.
04:22
Publisert: