Krisene og skandalene har stått i kø hos det sørkoreanske Samsung-konglomeratet i flere år. Toppsjefen er blitt dømt og benådet flere ganger for korrupsjon og økonomisk mislighold.

Samsung er Sør-Koreas største selskapsgruppe, og er dominerende i økonomien. Den samlede omsetningen for Samsung-selskapene tilsvarer rundt en femtedel av Sør-Koreas bruttonasjonalprodukt, som er på rundt 1800 milliarder dollar. Sør-Korea er verdens 12. største økonomi.

Tar markedsandeler

Torsdag morgen la Samsung Electronics frem kvartalsresultatet. Dette viser en omsetningsvekst på 19 prosent – til 77.800 milliarder won (572 milliarder kroner). Dette er ny rekord. Driftsresultatet økte med 51 prosent i kvartalet, til 14.100 milliarder won (103 milliarder kroner) og resultatet før skatt økte med 58 prosent.

Selskapet forsøker å bli mindre avhengig av forbrukerelektronikk, hvor konkurransen fra kinesiske produsenter er blitt intens. Smarttelefoner er fortsatt svært viktig for Samsung, som for alvor ble en gigant like etter årtusenskiftet.

Det globale markedet for smarttelefoner falt med 11 prosent i andre kvartal, ifølge Canalys. Samsung har klart å ta markedsandeler i toppsegmentet med flaggskipet Galaxy S22, som ble lansert i første kvartal. Samsung hadde en markedsandel på 24 prosent i kvartalet.

Frykter tidenes forsyningstrøbbel med Kinas aggressive virustiltak
Hvordan kan Kinas null-covid-strategi påvirke globale forsyningskjeder? Bloombergs Enda Curran forklarer hvordan de siste utbruddene i Kina gjør verden nervøs.
01:41
Publisert:

«En høy etterspørsel etter S22-serien siden lanseringen har bidratt til omsetningsveksten», skriver Samsung i kvartalsrapporten.

Ifølge analyseselskapet Counterpoint Research solgte S22-serien 60 prosent flere enheter de første tre ukene etter lanseringen enn hva forgjengeren, S21, gjorde for ett år siden. Samsung og Apple hadde 37 prosent av markedet i fjor. Nå har dette økt til 42 prosent.

Aksjekursen på Samsung Electronics har falt med nesten 20 prosent siden nyttår.

Fortsatt usikkerhet

Nedstengningene i Kina de siste ukene på grunn av koronasmitteutbrudd, skaper store problemer og økt usikkerhet for hele teknologisektoren. Finansmetropolen Shanghai har vært nedstengt i over en måned, og kun utvalgte fabrikker har fått hold åpent.

Det ventes store forstyrrelser i de globale forsyningskjedene i lang tid fremover, noe som også kan ramme omsetningen etter sommeren og frem mot jul – den viktigste perioden. Samsung advarte torsdag morgen om komponentmangel inn i andre halvår, og manglende produksjonskapasitet.

«Selv om usikkerheten knyttet til makroøkonomiske og geopolitiske forhold vil vedvare, vil selskapet prioritere å få økt tilgang til avanserte komponenter», skriver Samsung i kvartalsrapporten.

Det er høy etterspørsel etter avansert dataminne – et markedssegment hvor Samsung og konkurrenten SK Hynix er dominerende. Samsung har igangsatt massive investeringer for å øke produksjonen i Asia og USA. Problemet er blant annet tilgangen til avansert produksjonsutstyr.

Amerikanske Texas Instruments kuttet omsetningsprognosen med ti prosent tidligere denne uken. Microsoft sa under resultatfremleggelsen at det er problemer med produksjonen av spillkonsollen Xbox og Surface-datamaskinene. Årsaken er nedstengningene i Kina.

Apple legger frem kvartalsresultatet torsdag. Nedstengningene i Kina har foreløpig ikke rammet Iphone-produksjonen i betydelig grad, men det er forsinkelser på Ipad og Mac-modeller på grunn av stengte fabrikker.

Ny massetesting

Det skal igangsettes massetesting i storbyen Hangzhou, like sør for Shanghai, på torsdag. En rekke teknologiselskaper, blant annet Alibaba, har hovedkontor i byen. Det foregår også massetesting i Beijing, til tross for at det på onsdag kun ble funnet 50 nye smittetilfeller.

Det er kaos ved havnene og på kinesiske veier. Trailersjåfører slipper ikke inn ved fabrikker som har klart å holde åpent under nedstengningene. Disse ringvirkningene vil spre seg og føre til forsinkelser før ferdige produkter er klare for salg.

SK Hynix advarte på onsdag om at alt avhenger av hva som skjer i Kina, og om det kommer endringer i den kinesiske nullsmittestrategien. SK Hynix mer enn doblet resultatet i kvartalet. Selskapet har fabrikker i de kinesiske byene Wuxi og Chongqing, og har Apple som storkunde.

– Den største etterspørselsfaktoren vil være nedstengningene. Avhengig av hvordan dette utspiller seg fremover, vil det være usikkerhet rundt etterspørselen i andre halvår, sa markedsføringsdirektør Myoungsoo Park på onsdag, i forbindelse med resultatfremleggelsen, ifølge Bloomberg.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.