Det er over seks måneder siden Samsung-arvingen Lee Jae-yong ble arrestert. Han har vært tiltalt for å ha godkjent utbetalinger på nesten 300 millioner kroner i bestikkelser til Choi Soon-sil, som var en nær venninne av landets avsatte president Park Geun-hye.

– Selve kjernen i denne saken er de tette forbindelsene mellom den politiske og økonomiske makten, sa dommer Lee Jin-dong da han leste opp dommen på fredag.

Arveoppgjør

Politiadvokaten i saken hadde lagt ned påstand om 12 års fengsel. Dommerne sa at påtalemyndigheten ikke hadde klart å bevise flere av tiltalepunktene. Lee har forsvart seg med at Samsung ble presset av presidenten.

Park Geun-hye, tidligere president i Sør-Korea.
Park Geun-hye, tidligere president i Sør-Korea. (Foto: Kim Hong-ji/AFP/NTB Scanpix)
Choi Soon-sil, Park Geun-hyes korrupsjonstiltalte venninne.
Choi Soon-sil, Park Geun-hyes korrupsjonstiltalte venninne. (Foto: Kim Hong-ji/AFP/NTB Scanpix)

Dommerne mente at dette i realiteten dreide seg om å tilrettelegge for et arveoppgjør, slik at Lee-familien ble sittende med kontrollen i Samsung-konglomeratet. Dette skulle skje uten at det utløste milliarder av kroner i arveskatt.

– Lee Jae-yong forberedte seg på å ta over ledelsen i Samsung. Samsung-ledelsen tilbød bestikkelser til presidenten, som har stor makt. Han forventet noe som motytelse, sa dommeren.

Samsung har innrømmet at gruppen har betalt nesten 300 millioner kroner til stiftelser som var kontrollert av Choi Soon-sil og familien. Blant annet har Samsung gitt bort en hest som Soon-sils datter skal ha brukt til sprangridning i Tyskland.

Andre tidligere toppledere i Samsung-gruppen ble dømt til fengselsstraffer på inntil fire år. De skal ha sørget for at utbetalingene fant sted – etter ordre fra Lee.

– Vi kan ikke akseptere dommen, sa Lees advokat Song Woo-chul på en pressekonferanse i Seoul.

Dominerende konglomerat

Den 49 år gamle arvingen for Sør-Koreas største konglomerat har sittet fengslet siden 17. februar, på en seks kvadratmeter stor fengselscelle. Lee skal være verdt rundt åtte milliarder dollar og er rangert som den tredje rikeste i Sør-Korea.

Samsung-konglomeratets inntekter står for nesten 20 prosent av den sørkoreanske økonomien (målt i bruttonasjonalprodukt) og over 25 prosent av eksporten. Det har alltid vært svært tette bånd mellom storselskapene og politikere.

Utbetalingene og sponsingen skjedde samtidig som den sørkoreanske regjeringen godkjente en kontroversiell fusjon mellom to Samsung-selskaper. Fusjonen sikret Jae-yong-familien kontroll over konglomeratet. En rekke større aksjonærer satte seg imot fusjonen.

Det statlige pensjonsfondet stemte for fusjonen, til tross for at det tapte milliardbeløp. Den tidligere lederen for pensjonsfondet er tiltalt.

– Omorganiseringen av Samsung-gruppen er ikke ferdig. Dette skyldes skandalen rundt president Park Geun-hye, sa professor Park Sangin ved Seoul National University til CNBC Asia.

En ny hverdag

Lees far, Lee Kun-hee, er tidligere dømt for korrupsjon og for å ha etablert et fond som politikere, politiadvokater og dommere kunne forsyne seg fra. Han ble benådet av den daværende presidenten. Sønnen ble visestyreformann etter hans far havnet i koma i 2014.

President Moon Jae-in, som ble valgt i mai, har sagt at konglomeratene må tilpasse seg en ny hverdag hvor de ikke står over loven. Han utelukket en mulig benådning under valgkampen.

– Dette vil føre til at de tradisjonelle korrupte alliansene mellom politikere og næringslivstopper, som har vært et hindre for samfunnsutviklingen, avsluttes, sa presidentens pressetalsmann Yoon Young-chan etter dommen til Korea Joongang Daily.

Samsung har klart seg bra i toppsjefens fravær. På tirsdag lanserte selskapet et flaggskip i smarttelefonserien Galaxy Note. Aksjekursen har steget med 31,5 prosent siden nyttår og satte en ny rekord i juli. Kursen falt svakt på fredag etter at dommen ble avsagt.(Vilkår)

Årets kuleste suv. Dermed basta.
Range Rover Velar er det nyeste innen SUV.
02:60
Publisert: