– Det knytter seg stor usikkerhet til hvordan de amerikanske sanksjonene vil ramme ikke-amerikanske aktører og hvilke virkninger EUs blokkeringsforordning vil ha. For norske aktører med virksomhet med eller i Iran er det derfor viktig å sette seg inn i de nye reglene, sier statssekretær Marianne Hagen (H) til NTB.

Hagen understreker at norske myndigheter generelt er varsomme med å vurdere rekkevidden av andre lands regler. Derfor ber hun norske selskaper om å selv vurdere konsekvensene av de ulike reglene fra USA.

Statssekretær Marianne Hagen (H) ber norske aktører sette sette seg inn i de nye reglene.
Statssekretær Marianne Hagen (H) ber norske aktører sette sette seg inn i de nye reglene. (Foto: Sturlason/UD)

Flere av de amerikanske sanksjonene mot Iran ble innført tirsdag. Foreløpig gjelder sanksjonene for Irans bil- og metallindustri, inkludert kjøp av gull. USA forbyr også import av iranske tepper og pistasjnøtter, og Iran får ikke lenger tilgang til amerikanske dollar.

Fra 4. november vil også oljeeksporten rammes, i tillegg til at Iran ikke lenger vil ha tilgang til amerikanske banker og finansinstitusjoner.

President Donald Trump har også varslet at utenlandske selskaper som handler med Iran, kommer til å bli rammet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Skambud på Fred. Olsen Energy
Kreditorene kommer aldri til å gå med på det, sier DNs børskommentator.
01:09
Publisert: