En superyacht med en verdi på rundt 736 millioner kroner, og eid av en russisk oligark rammet av sanksjoner, vil bli auksjonert bort tirsdag. Det blir det første salget av en av de mange luksusyachtene som er beslaglagt siden hundrevis av rike russere ble underlagt sanksjoner etter Vladimir Putins invasjon av Ukraina i slutten av februar.

Axioma ble beslaglagt i Gibraltar i mars. Det skjedde etter yachten fikk tillatelse til å legge til kai i Gibraltar av hensyn til kreditorer med krav mot fartøyet, uttalte myndighetene i Gibraltar den gang. Det ble så bekreftet at yachten var gjenstand for en arrestaksjon etter at den amerikanske storbanken JP Morgan hevdet eieren ikke kunne betale tilbake et lån på 20 millioner dollar han skyldte banken.

Det har kommet oppfordringer fra noen regjeringer, inkludert Storbritannias, om at utbytte på beslaglagte eiendeler blir brukt til å hjelpe ukrainske flyktninger, skriver The Guardian. Pengene fra salget av Axioma ventes imidlertid å gå direkte til JP Morgan.

Det er den sanksjonert russiske forretningsmannen Dmitrievich Pumpyansky som har eid luksusyachten, som vil bli solgt på auksjon nå som milliardæren er sanksjonsrammet og ikke kan betale tilbake lånesummen til JP Morgan, skriver Bloomberg.

Pumpyansky er eier og styreleder i stålrørsprodusenten OAO TMK, en leverandør til det russiske statseide energiselskapet Gazprom. 58-åringen, som har en anslått formue på 21,3 milliarder kroner, er blitt pålagt sanksjoner av Storbritannia, EU og USA.

Millionutleie

Fartøyet på 72,5 meter er ventet å bli auksjonert bort førstkommende tirsdag, skriver BBC, som også melder at yachten kun er notert for én dag, og da ventes det å gå for mindre enn den estimerte verdien på 736 millioner kroner.

Monsterbåten har plass til 12 personer fordelt på seks lugarer. Det kan skilte med svømmebasseng, jacuzzi, spa, 3D-kino, vannscootere, dykkerutstyr – samt et damprom, badstue, treningsstudio – og plass til et mannskap på 20.

Luksusyachten eies av den russiske forretningsmannen Dmitrievich Pumpyansky, og ble bygget i 2013 av den tyrkiske skipsbyggeren Dunya Yachts. Axioma er registrert på Malta, gjennom De britiske jomfruøyene-baserte Pyrene Investments Ltd.
Luksusyachten eies av den russiske forretningsmannen Dmitrievich Pumpyansky, og ble bygget i 2013 av den tyrkiske skipsbyggeren Dunya Yachts. Axioma er registrert på Malta, gjennom De britiske jomfruøyene-baserte Pyrene Investments Ltd. (Foto: JON NAZCA)

Yachten ble bygget i 2013 av den tyrkiske skipsbyggeren Dunya Yachts. Axioma er registrert på Malta, gjennom De britiske jomfruøyene-baserte Pyrene Investments Ltd.

Selv om yachten var eid av Pumpyansky, var båten – som opprinnelig ble kalt Red Square da den ble bygget i 2013 – tilgjengelig for utleie til den nette sum på 5,4 millioner kroner per uke, pluss utgifter. Ifølge den britiske tabloidavisen Daily Mail skal båten tidligere blitt leid av blant annet Formel 1-fører Lewis Hamilton og supermodell Kendall Jenner.

Rammet av sanksjoner

Første gang USA fyrte av sanksjoner i retning Russlands aller rikeste menn, var i 2014, etter Russlands annektering av Krimhalvøya. USA valgte ut fire av oligarkene som sto nærmest Russlands president Vladimir Putin. Syv nye oligarker ble lagt til sanksjonslistene i 2018, etter at USA konkluderte med at russiske myndigheter sto bak påvirkningsoperasjonen i det amerikanske presidentvalget i 2016.

Med invasjonen av Ukraina i februar ble listen raskt mye lengre: Samme dag som Russland gikk inn i Ukraina, fant USA frem nye navn, og advarte om at flere ville komme. Like etter erklærte USA at de fryser midlene til åtte russiske oligarker, og innførte visumrestriksjoner for 19 oligarker og 47 av deres familiemedlemmer og medarbeidere.

Russlands milliardærer er blitt hardt rammet etter invasjonen av Ukraina. Ifølge Bloombergs milliardærindeks hadde russere på topp 500 riking-listen i verden mistet verdier for 83 milliarder dollar i februar. Det tilsvarer 734 milliarder norske kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.