– Opplysningene om ham lot seg ikke dokumentere, sa lederen for det svenske sikkerhetspolitiet (Säpo), Anders Thornberg, under en pressekonferanse lørdag.

Säpo ble tipset om den antatte gjerningsmannen i 2016, men kunne ifølge Thornberg ikke knytte ham til ekstremistmiljøer. Det har heller ikke kommet flere tips eller opplysninger om ham senere, ifølge Thornberg.

Styrket mistanke

Rikspolitisjef Dan Eliasson opplyste under lørdagens pressekonferanse at mistanken mot den pågrepne 39-åringen nå er styrket.

– Ingenting tilsier at vi har feil person, tvert imot så styrkes mistanken i takt med at etterforskningen skrider fram, sa han.

– Men vi jobber fortsatt bredt og kan ikke utelukke at flere personer er innblandet i dette angrepet, la han til.

Skjellig grunn til mistanke

39-åringen, som kommer fra Usbekistan, ble pågrepet i Märsta nord for Stockholm fredag kveld, og formelt arrestert lørdag morgen.

– Denne personen er pågrepet fordi det foreligger skjellig grunn til mistanke om terrorforbrytelser ved drap, opplyste informasjonssjef Karin Rosander ved Åklagarmyndigheten.

IS-videoer

Påtaleansvarlig Hans Ihrman bekreftet at den pågrepne mannen kommer fra Usbekistan, men kunne ikke oppgi identiteten hans eller si hvor lenge han har oppholdt seg i Sverige.

Ihrman ønsket heller ikke kommentere opplysninger i mediene om at mannen har lagt ut IS-videoer på Facebook og liket bilder av terrorofre.

– Historien hans kommer på det nåværende tidspunkt i andre rekke. Nå handler det om å styrke bevisene mot ham, sa Ihrman, som heller ikke ville bekrefte opplysninger om at mannen skal ha tilstått.

Mulig bombe

Rikspolitisjef Dan Eliasson kommenterte under lørdagens pressekonferanse også opplysninger i svenske medier om at det ble funnet en bombe i lastebilen som ble benyttet under angrepet der fire mennesker ble drept og 15 ble skadd.

– Vi har funnet en gjenstand i bilen som ikke hører hjemme der. Om dette er en bombe eller en eller annen form for brannfarlig innretning, vet vi ikke. Tekniske undersøkelser pågår, sa Eliasson.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Löfven: Alt tyder på terrorhandling i Stockholm
Statsminister Stefan Löfven sier at Sverige er blitt angrepet og at hendelsen i Stockholm etter alt å dømme er en terrorhandling. Tre er drept og åtte såret, bekrefter politiet.
00:41
Publisert: