Oljeprisen stiger etter meldingene fra Saudi-Arabia tirsdag kveld, til tross for saudiernes forsikringer om at oljeproduksjonen snart er tilbake til normalen før angrepene.

Kraftig uro i oljemarkedet

Oljeprisen har steget kraftig etter at verdens største oljeprosesseringsanlegg, som ligger i Buqyaq i Saudi-Arabia, ble natt til lørdag rammet av et droneangrep som førte til kraftige branner. Også et oljefelt ble rammet av droner.

Brann ved Saudi Aramcos installasjoner i Abqaiq i Saudi-Arabia etter helgens angrep.
Brann ved Saudi Aramcos installasjoner i Abqaiq i Saudi-Arabia etter helgens angrep. (Foto: Hamad I Mohammed/Reuters/NTB Scanpix)

Halvparten av Saudi-Arabias oljekapasitet ble satt ut av spill i angrepet, tilsvarende fem prosent av den globale oljeproduksjonen. Men oljeprisen falt umiddelbart fem prosent tirsdag ettermiddag på rykter om at saudierne ville klare å gjenopprette oljeproduksjonen raskere enn først antatt, rykter som senere ble bekreftet.

Saudi-Arabias nye oljeminister Abdulaziz bin Salman på pressekonferansen i Jeddah tirsdag kveld.
Saudi-Arabias nye oljeminister Abdulaziz bin Salman på pressekonferansen i Jeddah tirsdag kveld. (Foto: Amr Nabil/AP/NTB Scanpix)

Oljeprisen endte tirsdag ned 5,5 prosent og nordsjøolje ble da markedene i USA stengte omsatt for vel 64 dollar fatet.

Statsoljeselskapet Saudi Aramco jobber for fullt for å få oversikt over skadene, og gjenopprette produksjonsvolumene. Sent tirsdag kom altså meldingen fra den nye saudiske oljeministeren prins Abdulaziz bin Salman om at halvparten er gjenopprettet og at Saudi-Arabia nå produserer 75 prosent av nivåene før helgens angrep.

På en pressekonferanse i Jeddah sa bin Salman at landet regner med å være tilbake i full produksjon igjen innen utgangen av september, altså et par uker. Målet er da å produsere ti millioner fat om dagen, og 12 millioner fat om dagen i slutten av november.

Skylder på Iran

Den sjiamuslimske houthi-militsen i Jemen har tatt på seg ansvaret for angrepene. Saudi-Arabia og USA beskylder Iran for å stå bak angrepene, noe Iran blankt avviser.

USAs utenriksminister Mike Pompeo reiser tirsdag til Saudi-Arabia for å diskutere amerikanernes svar på angrepene mot landets oljeinstallasjoner.

Saudi Aramco melder sent tirsdag at arbeidet mot en delprivatisering og børsnotering av selskapet fortsetter som planlagt. Aramcos tyreformann Yasir Al-Rumayyan sier at tidspunktet for børsnoteringen vil bli avgjort av forholdene i markedet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.