– Hvis dette er avtalen skal prisen under 30 dollar fatet når handelen åpner, sier Martinsen.

Prisen på nordsjøolje sluttet på 31,48 dollar før påskehelgen, og handelen starter igjen i Asia natt til mandag.

Helge Andre Martinsen, oljeanalytiker i DNB Markets.
Helge Andre Martinsen, oljeanalytiker i DNB Markets. (Foto: Javad Parsa)

Historisk avtale

Søndag kveld ble endelig Opec-landet Saudi-Arabia og Mexico enige om en avtale om å kutte i oljeproduksjonen.

Den historiske Opec+-avtalen innebærer kutt på 9,7 millioner fat fra 1. mai, litt lavere enn de planlagte kuttene på ti millioner fat om dagen. Mexico fremstår som vinneren etter møtet søndag kveld, med kutt på kun 100.000 fat.

Rocío Nahle García, den meksikanske energiministeren og deltaker på møtet, ga på Twitter uttrykk for å være fornøyd etter møtet, som kun varte i en times tid.

Martinsen tar noen forbehold når det gjelder detaljene i avtalen. Han viser blant annet til at det fortsatt er usikkert om kuttene fra USA, Canada og Brasil, på tilsammen 3,7 millioner fat, dreier seg om estimater eller reelle kutt.

Han mener det også er både problematisk og dårlig for moralen og kuttviljen at Mexico synes å ha sluppet så billig unna.

– Det svekker moralen i gruppen når Mexico slipper så billig unna. Mange av de andre landene har en ekstremt utfordrende økonomisk situasjon, sier Martinsen.

Han holder samtidig døren åpen for at det kan komme flere nyheter og presiseringer rundt avtalen utover søndagskvelden.

Påskekrim fra Opec+

Det såkalte Opec+-møtet sent søndag fant sted etter flere dager med tautrekking. Slik så det virtuelle møtet ut som var så viktig både for Norge og andre oljeprodusenter, her sett fra Iran:

Opec+ er Opec-landene pluss enkelte store produsenter utenfor Opec som også ønsker å støtte opp om oljeprisen.

Torsdag ettermiddag samlet verdens mektigste oljetopper seg, riktignok virtuelt av hensyn til koronaviruset, for å enes om produksjonskutt. Sent torsdag kveld var det imidlertid klart at partene hadde blitt enige om å kutt på ti millioner fat dagen i mai og juni. Kuttene vil ifølge avtalen gradvis bli mindre etter dette.

Markedet var ikke imponert, og på grunn av det massive fallet i etterspørselen på grunn av koronakrisen krevdes større kutt for å holde prisene oppe. Så mye som 30 prosent av etterspørselen etter olje fordunstet nærmest over natten på grunn av koronakrisen, og den globale lagringskapasiteten er nesten full.

G20-landene holdt møte fredag, men klarte ikke å bli enige om forpliktende kutt. Et nytt møte lørdag kveld var også uten resultat, og det ble derfor kalt inn til nok et krisemøte søndag kveld.

Store produsenter utenfor Opec som Russland og USA støtter avtalen, som i siste omgang har hengt på Mexico, som heller ikke er Opec-medlem. Mexicos krav på vei inn til møtet, og som de også vant gjennomslag for, var at de selv kutter 100.000 fat om dagen, og at USA kutter 250.000 fat på Mexicos vegne.

I over en måned har verden vært vitne til en heftig oljepriskrig med oljestormaktene Russland og Saudi-Arabia i hovedrollene. Kombinert med effektene fra koronaviruset har dette resultert i hissig cocktail som har ført til en halvering av oljeprisen.

Investorer fulgte spent med på utviklingen fra møtet i Opec+. Motstridende beskjeder om enighet sendte oljeprisen ut i en berg-og-dal-bane, og i løpet av få timer svingte prisen for nordsjøolje mellom 36 og ned til under 32 dollar fatet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.