Selv om formålet med avtalen har vært å dempe veksten i oljeprisen, fortsatte økningen også etter at opplysningene om avtalen ble lekket fredag.

– Jeg er fornøyd med at vi til syvende og sist er forsont om 1 milliontallet som vi har snakket om, sa Saudi-Arabias oljeminister Khaled al-Faleh etter møtet med OPEC-kollegene fredag.

Forslaget om å øke produksjonen kom fra Saudi-Arabia. Den regionale stormaktsrivalen Iran, som også er OPEC-medlem, har protestert mot forslaget. Grunnen er at USAs sanksjoner hindrer iranernes mulighet til å eksportere oljen sin.

Over 75 dollar fatet

President Donald Trump har offentlig bedt de 14 landene i oljekartellet om å bidra til å senke prisene, og ifølge Faleh ga oljeministrene i Wien enstemmig støtte til forslaget fredag.

Fredag ettermiddag ble et fat nordsjøolje omsatt for over 75 dollar fatet, en oppgang på 2 dollar fra torsdag.

Saudi-Arabias plan støttes av Russland, som ikke er OPEC-medlem. Argumentet er at tiden er inne for å øke produksjonen for å møte økende etterspørsel og tilfredsstille store oljeforbrukere som USA, India og Kina. De har klaget over prisøkningen, som har vært jevn siden Opec-landene og andre oljeland i fjor ble enige om å kutte produksjonen for å få opp oljeprisen.

Enighet

Prisøkningen fortsatte fredag ettermiddag, samtidig som en OPEC-kilde bekreftet til Reuters at landene i kartellet «og deres allierte» er enige om å øke produksjonen med rundt 1 million fat om dagen fra juli.

Ifølge flere OPEC-kilder vil økningen imidlertid være nominell ettersom flere land alt produserer mindre enn kvoten og vil få problemer med å øke produksjonen nok til å fylle sine kvoter. Andre produsenter vil ikke få anledning til å overta disse landenes kvoter, blir det understreket.

Får problemer

OPEC-landet Iran vil trolig få problemer med å fylle sin kvote, på grunn av de amerikanske sanksjonene som truer landet og alle som samarbeider med dem. Det vil innebære at Iran mister markedsandeler til erkerivalen Saudi-Arabia, som ikke har noen problemer med å fylle sin kvote.

Opec begynte i 2017 å kutte i produksjonen for å drive prisen opp fra et nivå på 50 dollar fatet i slutten av 2016.(Vilkår)

- Det er ikke en handelskrig ennå, men det kan nok være forberedelser for en, sier Robert Halver i Baader Bank og tror vi kan få det mye gøy fremover.
01:03
Publisert: