Når åpningskampen mellom vertslandet Russland og Saudi-Arabia sparkes i gang på Luzjniki stadion i Moskva klokken 17.00 torsdag, braker verdens to største petroleumsprodusenter sammen.

Opec-landet Saudi-Arabia er den største eksportøren, men de siste årene har Russland – som står utenfor Opec – kommet opp som den største produsenten. Russland og Saudi-Arabia står på hver sin side politisk i konfliktene i Midtøsten, men når det gjelder olje og gass snakker de to landene greit sammen.

I forbindelse med åpningskampen tar president Putin imot den saudiske kronprinsen Mohammed Bin Salman i Moskva, og samtidig møtes energiministrene Aleksander Novak og Khalid al-Falih.

Oljeavtale?

Det er ventet at de her kommer til enighet om en ny produksjonsavtale mellom Opec, Russland og andre ledende produsenter utenfor Opec. Rykter og nyhetsrapporter signaliserer at produksjonen skal økes med 1,8 millioner fat daglig, fordelt proporsjonalt, altså mest til Russland og Saudi-Arabia.

Antagelsen er at prisene vil holde seg oppe på grunn av høy etterspørsel, produksjonskollaps i Venezuela og sanksjonene mot Iran. Land som Mexico og Angola makter heller ikke å øke produksjonen fra dagens nivåer.

Russland-ekspert Chris Weafer i Macro-Advisory i Moskva trekker frem amerikansk olje, da særlig skiferolje, som den største trusselen mot oljeprisen, og de russiske og saudiske statsfinansene.

Frihet gir seier

Men oljerikdommen er ikke noen garanti for suksess i fotball-VM, snarere tvert imot. Særlig ikke for land uten liberale friheter og demokrati.

En undersøkelse av The Economist viser at autoritære land gjør det dårligere i fotball enn frie demokratiske land.

– Både Russland og Saudi-Arabia scorer veldig lavt både på demokrati- og Fifa-ranking», sier Lene Wetteland, leder for russlandsavdelingen i Helsingforskomiteen.

Lene Wetteland er leder for russlandsavdelingen i Helsingforskomiteen.
Lene Wetteland er leder for russlandsavdelingen i Helsingforskomiteen. (Foto: Helsingforskomiteen)

Som eksempel brukes ofte Vest-Tyskland og DDR. Autoritære DDR kunne dope og drille enkeltutøvere til seier, men det nyttet ikke i fotball der samspill og kreativitet er avgjørende.

Lite tyder derfor på suksess, hverken for det Putin-styrte oligarkiet Russland eller for prestestyret Saudi-Arabia.

Ikke vunnet siden oktober

Åpningskampen er nemlig den svakeste starten siden verdensmesterskapet ble utvidet fra 24 til 32 lag i 1998. Russland er lavest rangert av VM-deltagerne på Fifa-rankingen, helt nede på 70. plass. Russland har ikke vunnet en landskamp siden oktober i fjor, da to selvmål hjalp laget til en 4-2-seier mot Sør-Korea.

Saudi-Arabia er ikke mye bedre, nærmere bestemt bare tre plasser, og er som 67.-rangert det presumptivt nest svakeste laget i mesterskapet.

Saudierne har tapt de tre siste oppkjøringskampene, men hederlige ettmålstap mot Tyskland og Italia gir et visst håp. Tremålstapet mot VM-klare Peru er det verre med.

Spillertroppene til de to landene domineres helt av spillere fra de hjemlige ligaene. De største klubbene er meget pengesterke, men nivået moderat, og holdes delvis oppe av dyre importerte spillere, gjerne spillere som på tampen av karrieren vil sikre pensjonene sine.

Korrupsjon og maktmisbruk

Wetteland mener det tross alt er positivt at lukkede diktatoriske land deltar i ærlig kappleik, og hun er imot utestengelser.

– Verden kommer til Russland og folk møtes, det er positivt. Det problematiske er hvem som står som arrangør, noe som viser at Fifas store ord om menneskerettigheter er nettopp ord, ikke handling. Korrupsjonen ligger tykt over både Fifa og Russland, sier Wetteland, som tross politikken heier på Russland.

Hun mener fotball-VM, i likhet med Sotsji-OL i 2014, er prestisjeprosjekter som president Vladimir Putin bruker for å vinne politisk støtte og for å fylle lommene til sine rike oligarkvenner.

Trump scorer igjen

Onsdag ble det klart at USA, sammen med Canada og Mexico, skal arrangere fotball-VM i 2026. For første gang skal tre land samarbeide, selv om brorparten av kampene blir i USA.

Fifa valgte USA, Canada og Mexico fremfor hovedutfordreren Marokko, etter at de tre førstnevnte garanterte inntekter på 11 milliarder dollar for Fifa, mer enn dobbelt så mye som Marokko.

President Donald Trump var raskt ute på Twitter og uttrykte sin tilfredshet. I vår var han også ute på Twitter med en kontroversiell melding mange tolket som press og utidig innblanding i Fifas indre prosesser.

En amerikansk president kan maksimalt sitte to perioder. Det blir derfor noen helt andre enn Trump som skal tale under åpningsseremonien i 2026. Om frihandelsavtalen Nafta, mellom nettopp USA, Canada og Mexico, fortsatt eksisterer i 2026, gjenstår å se.(Vilkår)

Gråbeins Gadget Guide: tv til fotball-VM
02:03
Publisert: