En flåte av saudiarabiske privatfly, med kronprins Mohammed bin Salman i spissen, ble møtt med F16 jagerfly da de nådde pakistansk luftrom denne uken.

På bakken ble han møtt av Pakistans statsminister Imran Khan, som satte seg bak rattet og kjørte kronprinsen til hovedstaden Islamabad.

Reddes av Saudi-Arabia

Pakistan støttet Saudi-Arabia åpent da det fremkom at kronprinsen sannsynligvis hadde vært involvert i drapet på regimekritikeren og journalisten Jamal Khashoggi på konsulatet i Istanbul i oktober i fjor. Mohammed bin Salman har ikke forlatt hjemlandet de siste månedene.

Støtten har betalt seg. Under besøket i Pakistan lovet den saudiarabiske kronprinsen investeringer på 20 milliarder dollar (170 milliarder kroner). Dette er langt høyere enn hva som var ventet.

– Dette er første fase. Det vil definitivt øke hver måned, hvert år. Det vil gagne begge land. Vi har vært som brødre. Vi har vært gjennom gode og vanskelige tider. Det vil fortsette, sa kronprinsen, som ble tildelt Pakistans høyeste sivile utmerkelse under oppholdet.

Den pakistanske økonomien har vært på vei mot avgrunnen, men reddes av saudiarabiske oljepenger. Tidligere i vinter ble sentralbanken tilført seks milliarder dollar fra Saudi-Arabia. Det pågår forhandlinger med Det internasjonale pengefondet (IMF) om en større pakke.

– Dette er en fornyelse av Pakistans forpliktelser om å beskytte den saudiarabiske kongefamilien og arverekkefølgen slik den eksisterer. På den annen side er det en forsikring om at Saudi-Arabia ikke bare vil støtte opp med penger når det er behov, men delta i bredere investeringer i den pakistanske økonomien, sier forsker Mosharraf Zaidi hos tenketanken Tabadlab til Reuters.

Saudi-Arabia har også løslatt over 2100 fengslede pakistanere.

Ser mot Østen

Mohammed bin Salman skal videre til India og Kina denne uken. Planlagte stopp i de muslimske landene Malaysia og Indonesia er utsatt – uten at det er oppgitt en årsak.

Den indiske regjeringen har holdt krisemøter etter at over 40 soldater ble drept i et angrep på en militærkolonne utenfor Srinagar. India anklager Pakistan for å gi opprørsgrupper fritt spillerom til terroraksjoner og truer med «internasjonal isolasjon».

– Vi vil forsøke å redusere spenningen mellom de to landene, sa Saudi-Arabias utenriksminister Adel al-Jubeir i Pakistan.

India nektet den saudiarabiske delegasjonen å fly direkte fra Pakistan; de måtte reise tilbake til hjemlandet først.

Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater er aksjonærer i et nytt raffineri i India med samlede investeringer på 375 milliarder kroner. Over tre millioner indiske fremmedarbeidere jobber i Saudi-Arabia og overfører årlig rundt 85 milliarder kroner til hjemlandet.

India og Kina er avhengig av olje fra Midtøsten, og Saudi-Arabia ønsker å inngå langsiktige avtaler med de økonomiske stormaktene i Asia.

– Kina og Saudi-Arabia har felles interesser av å samarbeide. Asia-reisen skjer delvis på grunn av Khashoggis dødsfall. Det skjer et skifte fra saudiarabisk side til Østen. Det er ment å styrke samarbeidet med asiatiske land, sier direktør Li Guofu ved tenketanken China Institute of International Studies til Bloomberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Det finnes bare gründere og kvinnelige gründere
Språkviter fastslår at en type gründer ikke eksisterer i norske aviser
01:36
Publisert: