Natt til lørdag ble verdens største oljeprosesseringsanlegg i Buqyaq i Saudi-Arabia rammet av et angrep fra rundt 10 droner. Også oljefeltet Khurais ble truffet under angrepet, som førte til kraftige branner og en midlertidig produksjonsstans.

Nesten seks prosent av verdens oljeproduksjon er slått ut.

– Moderskipet er angrepet

Droneangrep har som ventet sendt oljeprisen høyere i Asia. Da handelen startet steg prisen på nordsjøolje (brent) med 11,7 dollar og var i en kort periode på 71,9 dollar – en oppgang på nesten 20 prosent. Dette er en rekordoppgang, ifølge Bloombergs statistikker.

Angrepet har forårsaket de største forstyrrelsene i oljemarkedet noensinne. En dagsproduksjon på 5,7 millioner fat råolje har forsvunnet fra verdensmarkedet – tilsvarende nesten seks prosent av produksjonen.

Under Saddam Husseins irakske invasjon av nabolandet Kuwait i 1990 forsvant fire millioner oljefat fra markedet. Heller ikke den iranske revolusjonen i 1979 forårsaket like store forstyrrelser i markedstilførselen, viser tall fra det amerikanske energidepartementet.

– Angrepet skjedde mot moderskipet til hele det saudiarabiske energisystemet. Dette er sannsynligvis det verste infrastrukturangrepet vi har sett i kongedømmet, sier råvaresjef Helima Croft hos RBC Capital Markets til Wall Street Journal.

– Sårbar infrastruktur

Det var vært store prisbevegelser på oljeprisen i Asia siden handelen startet. Fra en topp på nesten 72 dollar stabiliserte den seg etter et par timer handel på rundt 67 dollar – 12 prosent høyere enn fredag.

Ifølge Wall Street Journals kilder vil rundt to millioner fat av den ødelagte produksjonskapasiteten kunne være tilbake i markedet i løpet av mandag. Andre kilder sier til blant annet Reuters at det vil ta flere dager – om ikke uker – før produksjonen er på det normale.

«Uansett om det tar Saudi-Arabia fem dager eller mye lengre å få produksjonen tilbake, er er vi blitt minnet på noe viktig etter droneangrepene: infrastrukturen er svært sårbar for angrep og markedet har feilpriset olje», skriver Citigroup i en ny analyse.

Saudi-Arabia vurderer å åpne reservelagrene for å kunne innfri kontraktsforpliktelser til kunder – i hovedsak i Asia, hvor Kina, Japan, India, Sør-Korea og Taiwan står for rundt fire millioner fat olje fra landet hver dag.

– Ladd og klare for angrep

President Donald Trump skrev på Twitter sent søndag kveld at USA tror de vet hvem som står bak – uten å nevne Iran ved navn.

– Vi har grunn til å tro vi vet hvem den skyldige er, vi er ladd og klare i påvente av en bekreftelse, men vi venter på å høre fra kongedømmet om hvem de tror sto bak angrepet og under hvilke forutsetninger vi skal gå frem, skriver president Donald Trump på Twitter.

Den republikanske senatoren Lindsey Graham forlanger at USA kommer med et tilsvar. Han er ikke i tvil om at Iran står bak.

– Det er å tide at USA legger på bordet et forslag på å angripe iranske oljeraffinerier hvis de fortsetter provokasjonene eller øker utvinningen til det kjernefysiske programmet. Iran vil ikke stanse sin oppførsel før det får virkelige konsekvenser, som et angrep på deres raffinerier, skriver Graham, som er en nær støttespiller og rådgiver for Trump.

Den sjiamuslimske Houthi-militsen i Jemen har tatt ansvar for angrepene. En talsmann for sier dronene er opprørernes respons på Saudi-Arabias intervensjon i Jemen, og medfølgende krigføring siden 2015.

USAs utenriksminister sa i helgen at Iran er ansvarlig for angrepene. Dette har Iran avvist.

– Dette typen nytteløse, blinde beskyldninger og uttalelser er uforståelige og meningsløse, sa talsmann Abbas Mousavi i det iranske utenriksdepartement søndag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.