Opecs opprinnelige avtale med oljegiganten var å kutte ned forsyningen med 486.000 fat om dagen. Nå gjøres det i stedet kutt på rundt 520.000, ifølge CNBC. Det innebærer blant annet at leveransen til de fleste kjøpere i Asia kan måtte kuttes med ti prosent.

– Avgjørelsen om å gjennomføre slike kutt viser at Saudi-Arabia mener alvor når landet sier det vil gjøre «hva som helst» for å normalisere oljemarkedet, sier oljeanalytiker Stephen Brennock hos PVM.

Kutt i juli

Ole Hansen hos danske Saxo Bank mener kuttene er helt logiske.

– Saudi-Arabia ønsker å ligge i front når oljeprisen skal reddes, sier han.

Oljeprisen steg med over syv prosent i juli etter at Saudi-Arabia lovet kutt i både eksport og ytterligere kutt i produksjonen i august. Råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB skrev i en oppdatering mandag om at utsiktene ser bra ut. 

– Generelt sett ser den globale etterspørselen etter olje sterkere ut enn de fleste nåværende prognoser, skriver Schieldrop.

–I Saudi-Arabias hender

Jarand Rystad i oljekonsulentselskapet Rystad Energy sa til DN tidligere i måneden at han forventer at oljeprisen holder seg lav frem til 2020 før den stiger igjen. Han mener markedet er avhengig av at både Saudi-Arabia og andre holder sine forpliktelser.

– Vi har sagt nå i begynnelsen av dette året at vi er skeptiske til oljeprisen, fordi at veldig mye ligger i Saudi-Arabias hender. De må holde tilbake. Og det er en god del grunner til at de kanskje ikke har lyst til å gjøre nettopp det. Derfor har vi vært litt skeptiske til oljeprisøkning på kort sikt, sa Rystad.(Vilkår)

Lakseeventyret ga NM-hopp
Herøy kommune klatrer 76 plasser i årets kommune-NM. – Oppdrettsnæringen har vært helt avgjørende, sier ordfører Frode Jensen. Kommunens største private arbeidsgiver, Marine harvest, slakter laks for 3,8 milliarder i året.
01:25
Publisert: