Det har vært panikk ved kjøpesentre i Qatar det siste døgnet etter at Saudi-Arabia, Forente Arabiske Emirater og seks andre land har brutt alle diplomatiske forbindelse med Qatar. Over 90 prosent av frukt og grønnsaker kommer fra Saudi-Arabia.

Falkejakttur i Irak

Gulfstatene har begrunnet bruddet med at de vil beskytte sin nasjonale sikkerhet mot farene knyttet til terrorisme og ekstremisme. Qatar har sagt at det statlige nyhetsbyrået ble hacket i mai og at det ble lagt ut forfalskede uttalelser som støttet Iran, Hamas, Hezbollah og Israel.

Landet anklages for å støtte islamistiske grupper. De får også kritikk for sine relasjoner til Iran. Qatar har fordømt avgjørelsen, og mener den er basert på usannheter og ubegrunnede anklager.

Ifølge Financial Times var det en jakttur med medlemmer av Qatars kongefamilie som utløste den diplomatiske krisen. Følget på 26 kongelige ble kidnappet i Sør-Irak i 2015 og holdt som gisler frem til i år.

I midten av april i år landet et fly fra Qatar i den irakiske hovedstaden Bagdad. The Guardian skrev at flyet hadde med seg store kontantbeløp som skulle utbetales til kidnapperne. Financial Times skriver at det ble betalt ut inntil én milliard dollar for å få frigitt jaktfølget.

– Løsepengene er strået som brakk kamelens rygg, sier en observatør til Financial Times.

Løsepengene skal ha blitt utbetalt til en gruppe som er tilknyttet terroristorganisasjonen al-Qaeda og iranske tjenestemenn som er tilknyttet sikkerhetstjenesten.

Qatarske kilder sier til avisen at det ble utbetalt løsepenger.

– For å forstå hvordan Qatar finansierer jihadier, trenger en ikke å se lenger enn til gisselavtalen. Dette er ikke første gang siden krigen i Syria startet at de har gjort dette, sier en syrisk opposisjonskilde.

Kaos og lange køer

Det var kaos og lange køer ved kjøpesentre i Qatar på mandag. Dette har fortsatt i morgentimene på tirsdag. Ved Carrefour var det tomt for drikkevann, melk, frukt, grønnsaker på mandag kveld, ifølge Doha News.

– De tiltakene som Saudi-Arabia, UAE og de andre landene har truffet er i realiteten det samme som en økonomisk blokade, sier Jean-Marc Rickli ved Geneva Centre for Security Policy til Business Insider.

Det er ikke første gang det har vært knuter på tråden mellom Qatar og nabolandene. Denne gangen er det alvorligere.

– I 2014 var det en diplomatisk krise. Nå er det noe som vil påvirke hverdagen til alle. Dette vil ha omfattende økonomiske innvirkninger på handel og mat, sier han.

Mandag falt nøkkelindeksen ved Doha-børsen med 7,3 prosent. Vodafone Qatar, som eies med 23 prosent av det britiske mobilselskapet Vodafone, falt med nesten ti prosent. Selskapet er majoritetseid av et stiftelse kontroller av kongefamilien.

– En hodepine

Egypt og De forente arabiske emirater (UAE) har gitt qatarske diplomater frist til midnatt til å forlate landene. Nabolandene har stengt grensene og også forbudt direkteflyvninger til og fra Qatar. Hovedflyplassen i Doha er en av verdens mest trafikkerte.

Qatar Airways har Doha som et knutepunkt med ruter til Asia, Afrika, Europa og USA. Luftrommet over Saudi-Arabia er stengt, men foreløpig skal det være tillat å fly over De forente arabiske emirater til Asia.

– Dette er en hodepine for mange. Om to uker er det helligdager i Midtøsten. Mange av oss har booket flyreiser via Doha. Jeg har kontaktet Qatar Airways, men har ikke hørt noe. «Not happy», sier briten Richard Milkins som jobber i Saudi-Arabia, til BBC.

Qatar Airways har daglige flyvninger til og fra Oslo. Det har ikke vært forstyrrelser i trafikken til Europa fra Doha.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se trailer: «Milo: Månens vokter»
Kjemper for planeten. Milo blir overraskende valgt til Månens vokter, men klarer å miste den på første vakt.
01:47
Publisert: