– Det er fullt mulig at Kongressen gjør som i Russland-politikken og fratar presidenten makten i politikken overfor Saudi-Arabia, sier Svein Melby, seniorforsker ved Senter for transatlantiske studier ved Institutt for forsvarsstudier.

Han sier dette i så fall vil være et uttrykk for at Kongressen vil gå lenger enn president Donald Trump, som i helgen var meget lunken til økonomiske sanksjoner mot Saudi-Arabia.

I august i fjor fratok Kongressen presidenten all makt i sanksjonspolitikken mot Russland, på grunn av Trump-sfærens mange Russland-affærer. Dette ble gjort ved at sanksjonene ble vedtatt som lov, noe som effektivt blokkerte at Trump kunne styre denne politikken gjennom presidentdirektiver.

Trumps bånd til saudierne

Trumps tette bånd til det saudiske regimet er en kilde til bekymringer i Washington. Saudi-Arabia var det første landet Trump besøkte som president, og han har lent seg tungt på saudierne i den tilspissede konflikten med Iran.

Trump, og særlig hans svigersønn og Midtøsten-rådgiver Jared Kushner, har pleiet tett forholdet til Saudi-Arabias nye leder kronprins Mohammed bin Salman. Han regnes som den reelle lederen i landet, etter at faren kong Salman trakk seg tilbake på grunn av sykdom i fjor.

Brian Klaas, USA-ekspert og forsker ved London School of Economics and Political Science (LSE), mener Trump nærmest har gitt grønt lys til et politisk drap gjennom sin retorikk og økonomiske bindinger til Saudi-Arabia.

– Siden Trump kom til makten, har det saudiske regimet blitt mer skamløst. Jamal Khashoggis forsvinning gjenspeiler en strategisk beregning der de mener de kan bortføre og drepe en journalist som jobber for en amerikansk nyhetsorganisasjon, uten å bli møtt med alvorlige konsekvenser. Så langt har de rett, sier Klaas.

Klaas mener USAs politikk overfor Saudi-Arabia skjemmes av at man hegner om store våpensalg, men ikke minst president Trumps personlige økonomiske bindinger til landet. Han trekker frem at Trump alt tilbake i 1991, da han var i økonomisk knipe med en gjeld på 900 millioner dollar, ble berget av at den saudiske kongefamilien kjøpte hans 281 fot store yacht, Trump Princess.

Klaas fremholder at den saudiske kongefamilien har kjøpt leiligheter og hus av Trump og har lagt igjen millioner av dollar på Trumps hoteller i New York og Washington.

Krav om reaksjoner

Ledende kongressmedlemmer fra både republikanerne og demokratene krever nå sterke reaksjoner mot Saudi-Arabia fra USA. De republikanske senatorene Lindsay Graham og Marco Rubio er blant dem som er mest på hugget i denne saken.

Melby sier det ikke er uvanlig at reaksjonene er sterkere i Kongressen enn hos den utøvende presidentmakten, men at det tverrpolitiske presset på Trump for å gjøre noe raskt er enormt.

Økonomiske straffereaksjoner i form av sanksjoner trenger to tredjedeler flertall i Kongressen, noe Melby mener er fullt mulig.

– Kongressen vil nok avvente Trumps reaksjon, men denne reaksjonen må komme raskt, sier Melby.

Mandag ettermiddag opplyser Trump på Twitter at han har snakket med den saudiske kongen, som avviser alle beskyldninger, og at han nå sender utenriksminister Mike Pompeo til Saudi-Arabia.

Truer med økonomisk kaos

Drapsbeskyldningene og truslene om økonomiske sanksjoner faller uansett ikke i god jord i Saudi-Arabia.

Turki Aldakhil, direktør for den saudiarabisk-eide tv-kanalen Al Arabiya, fremholder at amerikanske sanksjoner mot kongedømmet vil skape «en økonomisk katastrofe som vil ryste hele verden», og føre til rekordhøye oljepriser på opp mot 400 dollar fatet.

Sjefanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB sier han er svært bekymret over den geopolitiske situasjonen, og han mener denne krisen har potensial til å rokke ved hele maktbalansen i Midtøsten og skape stor uro i oljemarkedet.

Han mener USA må trå meget forsiktig for å beholde den innflytelsen landet tross alt ennå har i regionen. Hvis saudierne presses for hardt kan de fort velge å gå i allianse med USAs rivaler, Kina og Russland.

– Saudi-Arabia vet også at fremtiden for salg av olje ligger i Asia, spesielt i Kina og India, og at de til slutt og uunngåelig vil ende opp med å selge olje i den kinesiske valutaen renminbi til Kina.

Tross tilspissingen og sanksjonskravene har oljeprisen beveget seg lite gjennom helgen, og den er så vidt opp mandag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Ta styring, ikke driv av gårde
Christine Lagarde sende klar beskjed fra Bali i helgen.
00:35
Publisert: