I vinter sikret Softbank, som ledes av grunnlegger Masayoshi Son, seg kontroll over transportdelingsmarkedet. Det japanske selskapet er blitt største eier i Uber og eier også store aksjeposter i konkurrerende transportdelingsselskaper i Sørøst-Asia, India og Sør-Amerika.

Inntil 800 mrd. til solenergi

Softbank har etablert to fond med kapital fra i hovedsak investorer fra Midtøsten som skal satse på vekstselskaper. Vision Fund er blitt tilført nesten 100 milliarder dollar (800 milliarder kroner) og et tilsvarende fond er i ferd med å få på plass finansiering.

Ifølge den japanske fjernsynskanalen NHK har styret i Softbank besluttet å investere mellom 500 og 800 milliarder kroner i solenergiprosjekter i India.

Det pågår forhandlinger med indiske myndigheter og partnere i India. Ifølge Economic Times forlanger Softbank at strømtariffene skal fastsettes i amerikanske dollar og ikke i den indiske valutaen.

Finansieringen vil komme fra et fond som er støttet av den saudiarabiske staten, ifølge NHK. I mars bekreftet Softbank at Vision Fund skal investere i et solenergiprosjekt i Saudi-Arabia, som vil bli verdens største, med investeringer på inntil 1600 milliarder kroner.

– Dette er en type prosjekt som kun er gjennomførbart med partnere som har en forståelse og visjoner, sa Son da det ble undertegnet en avtale med den saudiarabiske kronprinsen.

Tapte mer enn omsetningen

Det amerikanske oppstartsselskapet WeWork, som tilbyr korttidsleie av kontorer i storbyer over hele verden, har fått med seg Softbank på eiersiden. Softbank investerte 4,4 milliarder dollar i fjor sommer, med en verdifastsettelse på 20 milliarder dollar.

Nå har verdien blitt nesten fordoblet til mellom 35 og 40 milliarder dollar, ifølge Wall Street Journal. Dette gjør at WeWork er et av USAs største privateide selskaper – bak Uber og Airbnb.

Softbank står klar med mer kapital.

– Det er mulig verdien er for høy, men jeg tror at selskapet vil være verdt 100 milliarder dollar de neste årene, sa Rajeev Misra, som leder Softbanks Vision Fund, på en teknologikonferanse i London på onsdag.

WeWork ble etablert for åtte år siden. Forretningsideen er å lease forretningslokaler og tilby kontorplasser for både oppstartsselskaper og storselskaper som kan ha behov for midlertidig kontorplass.

Softbank mener at selskapet er i stand til å endre på eksisterende forretningsmodeller, tilsvarende hva Airbnb har gjort for overnatting og Uber for transportdelingsmarkedet.

Selskapets omsetning ble mer enn fordoblet i siste kvartal – til 342 millioner dollar. De er på plass i 73 byer – opp fra 40 for ett år siden og har over 222.000 medlemmer. I fjor tapte selskapet 933 millioner dollar fra en omsetning på 886 millioner dollar.(Vilkår)

Herfra leveres alle Gopro-kamera i Nord-Europa
Response Nordic er enedistributør for Gopro i Norden og Benelux-området. Hovedlageret ligger i Trondheim og det mest brukte fremkomstmiddelet er skateboard.
00:56
Publisert: