De amerikanske angrepene på Saudi-Arabia etter drapet på den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi i Istanbul, Tyrkia, truer de strategiske relasjonene mellom USA og Saudi-Arabia, advarer prins Turki bin Faisal Al Saud, ifølge Reuters torsdag.

Den tidligere saudiarabiske etterretningssjefen, og tidligere ambassadør til både London og Washington, håper amerikanske politikere besinner seg.

- Vi verdsetter vårt strategiske forhold til USA og håper å opprettholde det. Vi håper USA gjengjelder dette på samme måte, sier prinsen i en tale til den ideelle organisasjonen for fremme av USA-arabiske-releasjoner, National Council on US-Arab Relations.

- Ikke sunt

I talen, som ble avholdt dagen etter at den tyrkiske statsadvokaten uttalte at Khashoggi ble kvalt og partert i et planlagt drap på konsulatet til Saudi-Arabia i Istanbul, advarer prinsen om "demoniseringen av Saudi-Arabia".

- Det tragiske og uberettigede drapet på Khashoggi har satt tonen for dagens kritikk og demonisering av Saudi-Arabia på samme måte som tidligere kriser. Intensiteten og iveren i den er tilsvarende urettferdig. Å trekke inn forholdet vårt til denne saken er ikke sunt i det hele tatt, sier Turki.

Saudi-Arabias oljeminister har også omtalt Khashoggi-saken som en krise.

- Too big

Prins Turki, sønn av Kong Faisal, peker på at Saudi-Arabias relasjoner har overlevd alle tidligere kriser de siste 70 årene.

Han mener relasjonen omfatter mer enn oljeproduksjon, handel, våpensalg og investeringer i samarbeid for fredstiltak i Midtøsten, stabilisering av oljemarkedene, bekjemping av ekstremisme og kontroll av Iran, det saudiarabiske kongedømmets hovedfiende i regionen.

- Forholdet mellom USA og Saudi-Arabia er too big to fail, sier Turki, med referanse til at relasjonen er for omfattende til å kunne brytes.

USA-eksil

Ledende amerikanske politikere har gått hardt ut mot Saudi-Arabia både før og etter at landet innrømmet at Khashoggi ble tatt av dage på konsulatet i Istanbul.

Selv USA-president Donald Trump, som først var bemerkelsesverdig tilbakeholden, har varslet om alvorlige konsekvenser, og at de skyldige vil bli straffet.

Khashoggi, som arbeidet for Washington Post og levde i selverklært eksil i USA, var en del av den saudiarabiske eliten og er også tidligere rådgiver til nettopp prins Turki bin Faisal.

Det er antatt at Khashoggis regimekritiske uttalelser har ført til hans endelikt, og at drapet, blendet av overmot, er en del av kronprins Mohammed bin Salmans utrenskning av kritikere. Saudi-Arabia hevder på sin side at Khashoggi ble drept i et avhør som kom ut av kontroll.

Kronprinsen har samtidig avvist alle anklager om at han selv skulle stå bak. Han har også i samtaler med Trump lovet at de ansvarlige vil bli stilt for retten.

Prins Turki gjentok dette budskapet onsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.