CIAs konklusjon er blant annet basert på en telefonsamtale som kronprinsens bror Khalid bin Salman, Saudi-Arabias ambassadør til USA, skal ha hatt med Khashoggi, skriver avisen, som får opplysningene sine fra kilder i CIA som er kjent med saken.

Khashoggi, som var en skarp kritiker av kronprinsen og regimet i Saudi-Arabia, jobbet for avisen Washington Post.

CIA vil ikke uttale seg offisielt om informasjonen.

Washington-ambassadøren Khalid bin Salman skal ha fortalt Khashoggi på telefon at han burde dra til det saudiarabiske konsulatet i Istanbul for å hente dokumentene sine, som handlet om å få annullert sitt tidligere ekteskap. Ambassadøren skal ha gitt forsikringer om at det ville være trygt for Khashoggi å hente dokumentene, ifølge avisen.

– Fanget opp samtale

Det er ikke kjent om Khalid bin Salman visste at Khashoggi kom til å bli drept, men han skal ha ringt «i retning broren sin», skriver avisen. De skriver også at samtalene skal ha blitt fanget opp av den amerikanske etterretningstjenesten.

Talsperson for den saudiarabiske ambassaden i USA, Fatimah Baeshen, sier ambassadøren og Khashoggi aldri har diskutert «noe som var relatert til en reise til Tyrkia». Baeshen mener opplysningene Washington Post får fra CIA «er falske».

Khashoggi hadde det siste året bodd i eksil i USA, ifølge ham selv fordi han fryktet å bli pågrepet. 2. oktober gikk Khashoggi inn på det saudiarabiske konsulatet i Istanbul.

Han skal umiddelbart ha blitt kvalt, før liket ble partert.

Utpekt også tidligere

Mohammed bin Salman har også tidligere vært antatt knyttet til drapet på journalisten. Kilder uttalte til The New York Times i forrige uke at like etter at Khashoggi ble drept, skal en av drapsmennene ha bedt en overordnet på telefon om å «si fra til sjefen». Samtalen skal ha blitt fanget opp på lydopptaket av drapet på Khashoggi, et opptak Tyrkia har delt med flere land.

Siktet elleve

Påtalemyndigheten i Saudi-Arabia kunngjorde torsdag denne uken at de har siktet elleve personer for drapet på Khashoggi. De opplyste også at de ber om dødsstraff for fem av dem.

Ikke lenge etter kunngjøringen fra Saudi-Arabia uttalte USAs president Donald Trumps regjering at de har innført sanksjoner mot 17 saudiarabiske statsborgere. De kalte også siktelsene mot de elleve personene for «en god start» og at det var et «skritt i riktig retning». Den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan og USAs president Donald Trump skal fredag ha snakket sammen på telefon hvor de ble enige om at dekkhistorier om hva som skjedde med Khashoggi, ikke er akseptabelt.

«Drømmebadet» ble et eneste stort mareritt. Ble funnet 2000 byggefeil
Entreprenøren er en av landets største, og står bak Munch-museet og verdens største trehus.
02:19
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.