DN presiserer! I en tidligere versjon av denne teksten skriver vi:

«Saudiarabiske selskaper har sikret seg den største andelen av aksjene i Saudi Aramco. Saudiarabiske selskaper sitter nå på 37,5 prosent av aksjene, mens saudiarabiske statsinstitusjonene eier 13,2 prosent av den institusjonelle delen.»

Dette er altså prosenter av de 1,5 prosentene av selskapets aksjer som har blitt lagt ut for salg. Saudiarabiske selskaper sitter altså på 0,6 prosent av selskapet totalt, mens statsinsitusjonene 0,2 prosent totalt.

Kronprins Mohammed bin Salman kjempet for å få statsoljeselskapet Saudi Aramco verdsatt til 2000 milliarder dollar - rundt 20.000 milliarder norske kroner - i forbindelse med børsnoteringen av selskapet. Etter to dager på børs, har kronprinsen fått viljen sin.

Torsdag morgen var aksjen opp 10 prosent – for andre dag på rad etter børsnotering onsdag. Verdien ligger nå på 2060 milliarder dollar.

Til sammenligning er 2000 milliarder dollar over 60 prosent mer enn Apple er verdsatt til (1190 milliarder dollar) og 33 ganger så mye som Equinor er verdsatt til (60,7 milliarder dollar).

Saudi-Arabia har oppmuntret institusjoner og rike familier til å kjøpe aksjer i selskapet, i håp om å presse aksjekursen opp. Det melder Financial Times.

Klare for press på likviditeten

Saudi-arabiske banker har gitt enorme lån til kunder som ønsket å maksimere sin deltagelse i børsnoteringen, og noen utvidet utlån til fire ganger den offisielle grensen, har kilder tidligere fortalt Reuters.

– Så langt har ingen banker kommet for å be om likviditet fra sentralbanken. Vi er klare til å gripe inn i tilfelle det kommer et press på likviditeten, men de fleste indikatorene akkurat nå er ikke bekymringsfulle, sa Ahmed al Kholifey fra sentralbanken i Saudi-Arabia til Reuters.

Saudiarabiske selskaper har sikret seg den største andelen av aksjene i Saudi Aramco. Saudiarabiske selskaper sitter nå på 37,5 prosent av aksjene, mens saudiarabiske statsinstitusjonene eier 13,2 prosent av den børsnoterte delen som utgjør 1,5 prosent av selskapet totalt.

Verdens største børsnotering

Saudi Aramco hentet totalt inn 25,6 milliarder dollar fra investorer ved notering, og kan med det smykke seg med tittelen «verdens største børsnotering». Tidligere rekordholder var den kinesiske netthandelsgiganten Alibaba.

Etter rekordnoteringen ble selskapet verdsatt til 1700 milliarder dollar.

Men det var godt under målet kronprinsen hadde satt på 2000 milliarder dollar. Rike familier ble dermed sterkt oppfordret til å investere.

– De er blitt fortalt at det er deres plikt, og alle forstår hva det betyr, sa en rådgiver for lokale velstående familier til Financial Times onsdag.

Prins Abdulaziz bin Salman, Saudi Arabias energiminister og prins Mohammeds halvbror, kritiserte skeptikerne i forrige uke. De kunne «vedde» på at aksjene ville stige til et nivå som verdsetter Saudi Aramco til mer enn 2000 milliarder dollar, skriver Financial Times.

Vil sakte gå bort fra oljen

En vellykket børsnotering for Saudi Aramco underbygger at kronprins Salman har en plan om å fjerne seg fra en svært oljeavhengig økonomi.

Reuters skriver at børsnoteringen av Aramco er sentral i planen om å flytte landets økonomi vekk olje. Inntektene fra børsnoteringen vil bli investert på nytt av Saudi Public Investment Fund for å fremme vekst i andre sektorer. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.