Det har vært en eksplosjon i lokal koronasmitte gjennom sommeren i Indonesia, Thailand, Malaysia, Vietnam og Singapore med nye nedstengninger og restriksjoner.

Thailand har forlenget nedstengningen av store deler av landet i ytterligere to uker etter at antall daglige nye smittetilfeller har ligget på over 20.000 i hele august.

Et av fem koronadødsfall i verden skjer for tiden i Sørøst-Asia. Tirsdag ble det for første gang innmeldt over 300 dødsfall på en dag i Thailand.

Inspirert av Steve Jobs

Netthandelen og hjemmelevering av måltider vokser kraftig på grunn av pandemien. Sea Ltd., som blant annet står bak Shopee-appen, la tirsdag frem kvartalsresultatet. Nettoomsetningen økte med 158 prosent sammenlignet med samme periode i fjor – til 2,28 milliarder dollar.

Selskapet ble startet av den kinesiske immigranten Xiaodong «Forrest» Li i et tradisjonelt asiatisk «shophouse» i Maxwell Road, et område som er mest kjent for gatemat i Singapores Chinatown, for 12 år siden. De første årene var det mobilspill som skapte inntekter.

– Gjennom hele kvartalet fortsatte lokalsamfunnene å møte utfordringer med en smitteøkning i hele regionen. Vi støtter opp våre partnere slik at de kan lykkes med overgang til digitale netthandelsløsninger, sa styreformann Forrest Li under analytikerkonferansen på tirsdag.

Li fikk inspirasjonen til å starte selskapet fra en tale Apple-grunnlegger Steve Jobs holdt ved Stanford University i 2005. Navnet «Forrest» hentet han fra filmen «Forrest Gump» med Tom Hanks i hovedrollen.

– Poenget i talen er at du skal gjøre det du virkelig brenner for i livet, ikke tenk så mye på alle praktiske årsaker. Følg hjertet ditt så vil du til slutt nå målet, ifølge Li.

Sørøst-Asias mest verdifulle

Sea Ltd., som er børsnotert ved New York-børsen, er Sørøst-Asias største og mest verdifulle selskap med 725,2 millioner aktive brukere.

Aksjekursen steg med 6,1 prosent tirsdag. Selskapet har for første gang passert en børsverdi på 161 milliarder dollar. Siden 2018 er børsverdien mer enn 30-doblet.

Til tross for omsetningsvekst fortsatte det negative resultatet å øke – fra 393 millioner dollar i fjor til 433 millioner dollar i siste kvartal. Tapet fra netthandelsvirksomheten isolert ble nesten doblet til 627 millioner dollar.

Sea møter konkurranse fra andre enhjørninger i Sørøst-Asia, som har høy vekst og ambisjoner. Transportappene Grab, som startet som en Uber-konkurrent, er blitt dominerende på levering av måltider på døren i regionen.

Grab har planer om å bli børsnotert i USA i løpet av høsten via fusjon med et såkalt Spac (special purpose acquisition company). Prosessen er allerede i gang med en antatt verdi på rundt 40 milliarder dollar. De to indonesiske konkurrentene Gojek og Tokopedia har fusjonert.

Ekspanderer til Sør-Amerika

Sea, som konkurrerer med Alibaba-eide Lazada i Sørøst-Asia, er i ferd med å ekspandere til andre regioner. Først ute er Sør-Amerika, hvor Sea Ltd. er på plass i Brasil og Mexico. I siste kvartal lanserte selskapet tjenester i Chile og Colombia.

Sea-appen Shopee er den mest nedlastede appen i Sørøst-Asia. Den blir sett på som en superapp som vil tilby flere tjenester. I tillegg til tradisjonell netthandel satser Sea på mobilspill.

Mobilspillet «Free Fire», som eies av Sea-selskapet Garena, er lastet ned over en milliard ganger på Googles appbutikk og hadde den nest høyeste omsetningen av noe Android-spill i andre kvartal.

Selskapet har lansert en rekke digitale finanstjenester via Shopee-appen til brukere i Sørøst-Asia med SeaMoney-tjenesten.

Indonesia har flest «enhjørninger» i regionen – oppstartsselskaper verdt over en milliard dollar. Internettøkonomien i landet er mer enn femdoblet på fem år – til 44 milliarder dollar, ifølge en rapport fra Google, Temasek og Bain & Company. Det ventes en tredobling innen 2025.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.