Det er de heleide datterselskapene Seadrill GCC Operations Ltd, Asia Offshore Drilling Limited, Asia Offshore Rig 1 Limited, Asia Offshore Rig 2 Limited og Asia Offshore Rig 3 Limited som inngår i konkursbeskyttelsen som er innlevert i Southern District of Texas.

«Chapter 11-prosessen ble igangsatt som et beskyttende tiltak for å støtte opp rundt Seadrills omfattende restrukturering. Den vil på ingen måte påvirke den sikre og effektive driften av selskapenes borrevirksomhet», skriver Seadrill i en børsmelding.

Chapter 11 er et avsnitt i konkurslovene i USA. Begrepet betegner at et selskap går konkurs, men omhandler også en rett et selskap eller en person har til å søke reorganisering av selskapets aktiva.

Avslutter kreditoravtaler

Så sent som i forrige uke inngikk Seadrill «forbearance-avtaler» med kreditorer i ni av gruppens tolv sikrede kredittfasiliteter. Dette skulle sikre selskapet og dets interessenter mer tid til å fullføre forhandlingene om hovedvilkårene for en omfattende omstrukturering.

«Disse avtalene er avsluttet», skriver Seadrill i børsmeldingen.

Det var i et møte søndag morgen lokal Bahamas-tid, hvor selskapet er registrert med hovedkontor, at de tre styremedlemmene Jon Olav Østhus, Martyn Svensen og Stuart Jackson besluttet å søke konkursbeskyttelse, ifølge styrereferatet som er vedlagt konkursbegjæringen.

John Fredriksen startet karrieren 16 år gammel som bud i et skipsmeglerselskap. I 2019 hadde han en antatt formue på 113 milliarder kroner
Dette er karrieren til John Fredriksen.
01:45
Publisert:

I konkursbegjæringen for Asia Offshore Drilling kommer det frem at selskapet har mellom 1000 og 5000 kreditorer med samlede fordringer på mellom 100 og 500 millioner dollar. De fleste usikrede fordringer er fra kreditorer i Saudi-Arabia og Forente arabiske emirater.

«Selskapet vil be om myndighet til å betale de viktigste kreditorene og ansattes lønninger uten endring eller avbrudd. Det forventer å betale alle leverandører fullt ut under normale vilkår gjennom chapter-11-prosessen», skriver Seadrill.

Andre konkurs på tre år

Det er tre år siden Seadrill sist var gjennom en konkurs og gjenoppsto etter en omstrukturering. Seadrill har fortsatt 5,7 milliarder dollar i bankgjeld. Oppgangen i riggmarkedet ble mye tregere enn forventet, og da koronapandemien traff for ett år siden rammet dette hardt.

Det er bare en måned siden Seadrill Partners, der Seadrill er hovedeier, søkte om konkursbeskyttelse i den samme domstolen i Texas.

– Det er ikke noen overraskelse at Seadrill Partners søker om Chapter 11. De har over tid jobbet for å komme i en posisjon der det er enklest mulig å gjennomføre en rettsprosess. Det er nok derfor ikke en overraskelse for Seadrill heller, sa analytiker Fredrik Stene i Clarksons Platou Securities til DN.

Seadrill kjøpte i september i fjor en minoritetspost på 33,76 prosent av aksjene i Asia Offshore Drilling Limited for 31 millioner dollar fra Bangkok-baserte offshoreselskapet Mermaid Maritime.

Aksjene ble overført til Seadrills heleide datterselskaper Seadrill Rig Holding Company. Dette ble gjort for å forenkle omstruktureringsprosessen.

Borredrillene AOD I, AOD II og AOD III er under kontrakter med det saudiarabiske oljeselskapet Saudi Aramco og løper frem til mellom 2022 og 2024.

Seadrills aksjekurs har falt med 84 prosent på ett år og selskapet har en verdi på 240 millioner kroner ved Oslo Børs. Aksjen ble omsatt til 216 kroner i oktober 2018. Den ble omsatt til vel to kroner før helgen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.