Pressetalsmann Sean Spicer i den ferske Trump-administrasjonen fikk en tøff start etter uttalelsen om at innsettelsen av president Donald Trump var den mest sette gjennom alle tider, til tross for at bilder viste med tydelighet at det var færre folk i område rundt The Mall i Washington enn da tidligere president Obama ble innsatt i 2009. På sin første pressekonferanse i Det hvite hus forsvarte han uttalelsen med at hvis man tok med alle som så innsettelsen på internett var det opplagt den mest sette noensinne. 

Setter den amerikanske arbeideren først

Spicer fikk mange spørsmål om dagens uttalelser fra Trump om å stoppe handelsavtalen TPP og reforhandle Nafta-avtalen med Mexico og Canada. 

På spørsmål om USA kommer til å måtte starte helt på nytt å forhandle handelsavtaler med de 11 asiatiske landene i TPP avtalen, svarte pressetalsmann Sean Spicer at USA allerede hadde bilaterale avtaler med disse landene, og at TPP bare var en utvidelse av handelsavtalene.

– TPP var ikke en avtale som var i vår interesse. Det at president Trump trakk avtalen baner vei for en ny æra av handelspolitikk, en som setter amerikanske interesser først. USA vil sette en ny standard for handelsavtaler. Presidenten er klar for å kjempe for den amerikanske arbeideren, sa Spicer. Trump har gjennom hele valgkampen gjentatt at han vil ha bilaterale handelsavtaler med enkeltland istedenfor store frihandelsavtaler med flere land. 

Nafta-samtaler innen en måned

På spørsmål om hvordan Nafta-avtalen skulle reforhandles, sa Spicer at Trump allerede har snakket med presidenten i Mexico og statsministeren i Canada.

– Når han møter dem i løpet av de neste 30 dagene vil det bli klart om hvordan disse forhandlingene skal foregå, sa Spicer.

Han antydet også at det kunne komme flere uttalelser om handel i løpet av uken. 

Møter bilindustrien tirsdag

President Donald Trump har startet sitt presidentembete med et hektisk møteagenda. I dag møtte han ti toppsjefer i amerikanske selskaper. Det blir ikke en engangshendelse. 

Trumps frokostmøte med ti toppsjefer fra amerikanske selskaper mandag ville blitt gjentatt om en måned, og så hvert kvartal, ifølge Spicer. 

Senere mandag skal president Donald Trump møte en rekke ledere fra amerikanske fagforeninger.

Ifølge pressetalsmann Sean Spicer var det et selvstendig poeng for Trump å møte fagforeningene på hans første arbeidsdag i Det hvite hus.

– Trumps viktigste prioritet er å øke antall amerikanske arbeidsplasser, sa Spicer.

Tirsdag møter Trump noen av de han håper vil skape arbeidsplasser. Da skal han ha et frokostmøte med toppsjefene i bilselskapene General Motors, Chrysler og Ford tirsdag.

– Han vil diskutere hvordan man skal få flere arbeidsplasser i bilindustrien, sa Sean Spicer på pressekonferansen mandag kveld.

Åpner opp for å gå sammen med Russland i Syria

President Donald Trump åpner opp for å samarbeide med Russland i Syria.

– Dette er et spørsmål som fortsatt vurderes, men det er klart at hvis vi kan bidra til en løsning i Syria så er vi med, sa Spicer 

Vil ha skype-møter med journalister

Trump er kjent for å være kritisk til media, særlig de etablerte mediehusene. Nå åpner han for å møte journalister fra mindre medier rundt om i landet via Skype-møter i presserommet i Det hvite hus.

– Det skal nå journalister som ikke har faste plasser i presserommet her, og som ikke har råd til å reise til Washington, sa pressetalsmann Sean Spicer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.