Tysk politi, skatteetterforskere og påtalemyndigheter har gjennomført en razzia mot SEBs hovedkontor i Frankfurt onsdag. Mist 80 politifolk skal ha vært med razziaen. Det melder den tyske avisen Handelsblatt og svenske Dagens Industri.

Etterforskningen skal ha startet tirsdag, og ifølge Handelsblatts opplysninger mener de tyske skattemyndighetene at det dreier seg om et underslag av flere hundre millioner euro.

Cumex-skandalen

Dagens Industri melder at razziaen skal være knyttet til den såkalte Cumex-skandalen, hvor en liten gruppe finansfolk, advokater og storbanker svindlet statskassen i en rekke europeiske land for milliarder av kroner.

Det handler om store aksjelånsavtaler der formålet er å lure skattemyndighetene til å tilbakebetale kapitalskatt på utbytte, selv om det aldri er betalt skatt. Ifølge Nettavisen skal svindelen skal ha bli klekket ut på et advokatkontor i Frankfurt tilbake i 2009.

Ifølge Handelsblatt har tyske skattemyndigheter et krav på 425 millioner euro, tilsvarende 4,4 milliarder norske kroner, pluss renter. Avisen skriver at et titall personer i banken etterforskes, og at myndighetene onsdag har søkt i kontorets serverrom og arkiver.

Dagens Industri skriver at SEB var under lupen for noen år siden da TT og SVT avslørte at den svenske storbanken var med på å finansiere en Cumex-avtale verdt 80 milliarder svenske kroner våren 2010.

SEBs pressesjef Frank Hojem sa den gangen at bankens egen granskning ikke hadde gitt indikasjoner på at noen ved banken hadde vært delaktige i en slik svindel.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.