Seks menn er siktet for å ha inngått en sammensvergelse om å bortføre Michigan-guvernør Gretchen Whitmer fra Demokratene.

Sju andre menn er siktet for planer om å angripe politiet og delstatsforsamlingen. De sju er enten medlemmer av eller tilknyttet Wolverine Watchmen, en av flere militser som opererer i delstaten.

De mistenkes for forsøk på å finne adressene til folk som jobber i politimyndighetene, med den hensikt å angripe dem for å «utløse en borgerkrig», ifølge Michigans statsadvokat Dana Nessel.

Andrew Birge i påtalemyndigheten omtaler de siktede som «voldelige ekstremister».

I flere måneder skal de siktede ha planlagt, samarbeidet og trent sammen med militsmedlemmer med sikte på den planlagte bortføringen, ifølge FBI.

Motivet var angivelig det de siktede så på som Whitmers «ukontrollerte makt», og de skal ha øvd så sent som i september på den planlagte bortføringen.

«Syke og fordervede»

– Hat, intoleranse og vold har ingen plass i den storslåtte delstaten Michigan, sa Whitmer da hun takket politiet for å ha stanset de angivelige planene.

Guvernøren sa videre at hun er fornøyd med at «syke og fordervede menn» nå skal stilles til ansvar i rettsvesenet.

Whitmer omtaler seg selv som en progressiv demokrat. Hun har blitt hyllet, men samtidig sterkt kritisert for Michigans håndtering av koronapandemien. Hun var tidlig ute med å stenge ned delstaten da koronaviruset rammet, men mange av de strenge tiltakene er siden blitt opphevet.

– Ville drepe tyranner

Etterforskerne skal ha stanset bortføringsplanen ved bruk av informanter og spanere som infiltrerte militsgruppen.

Fire av de siktede hadde planlagt å møtes onsdag for å «foreta en betaling for eksplosiver og utveksle taktisk utstyr», opplyser FBI. De ble pågrepet samme kveld, og dersom de kjennes skyldig i en rettssak, kan de risikere livstid i fengsel.

Flere av de pågrepne hadde snakket om å drepe «tyranner», opplyser FBI i rettsdokumentene.

Hva er viktigste sak i presidentvalget 2020?
Texas er en viktig stat i presidentvalget.
02:45
Publisert:

Snakk om å storme kongressbygning

Detaljer om de angivelige bortføringsplanene kommer fram i en skriftlig erklæring fra en FBI-agent. FBI sier de tidlig i 2020 via sosiale medier ble kjent med «at en gruppe individer diskuterte å voldelig styrte visse elementer av regjeringen og politimyndighetene». Deretter ble gruppen infiltrert og kommunikasjonen deres satt under overvåking.

En av de siktede har ifølge FBI sagt at Whitmer «har ukontrollert makt akkurat nå. Alle gode ting må ta slutt».

En av de siktede skal også ha sagt at han trengte 200 menn for å storme kongressbygningen i delstatshovedstaden Lansing og ta guvernøren og andre som gisler. Han ville ta Whitmer som gissel før presidentvalget og stille henne til ansvar for «forræderi», ifølge FBI.

Selvforsynt

Etter hvert gikk gruppen over til en plan som innebar å bortføre guvernøren mens hun oppholdt seg i en fritidsbolig nord i Michigan.

– Gruppen snakket om å opprette et samfunn som følger de første ti grunnlovstilleggene, og hvor de kunne være selvforsynte, ifølge FBI.

– De diskuterte ulike måter å oppnå dette målet på, fra fredelige forsøk til voldelige handlinger, heter det videre.

Mulig visepresidentkandidat

49 år gamle Whitmer ble valgt til guvernør i Michigan i 2018, og i sommer ble hun vurdert som en mulig visepresidentkandidat for Joe Biden.

Guvernøren har vært i munnhoggeri med Donald Trump i sosiale medier, og i april erklærte presidenten «BEFRI MICHIGAN». Det er ingenting i rettsdokumentene som tyder på at de siktede var inspirert av Trump, og myndighetene har heller ikke sagt hvorvidt mennene var frustrert over Whitmers koronainnsats.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.