- Stoltenberg, som er sjef i Nato, er min største fan i hele verden, for han kunne ikke få noen til å betale, sa Trump under sin tale i Pensacola i Florida i natt norsk tid.

Trump kritiserte deretter andre allierte for å ikke bidra like mye.

- Vi betaler for 80 prosent av Nato. Det kan være høyere, de sier 72 prosent. Jeg kan bare si en ting: Det hjelper dem mye mer enn det hjelper oss, sa Trump.

Generalsekretær Jens Stoltenberg i Nato med USAs president Donald Trump ved Natos hovedkvarter i mai. Foto: (AP Photo/Evan Vucci)
Generalsekretær Jens Stoltenberg i Nato med USAs president Donald Trump ved Natos hovedkvarter i mai. Foto: (AP Photo/Evan Vucci) (Foto: (AP Photo/Evan Vucci)) Mer...

Støttet Moore

Trump holdt sitt møte i Pensacola, nær grensen mellom delstatene Florida og Alabama. Mange av dem som var kommet dit fredag, hadde krysset over fra Alabama for å høre presidenten.

Under talen kom han med fornyet støtte til den republikanske senatskandidaten i Alabama, Roy Moore. Den siste tiden har en rekke kvinner beskyldt 70 år gamle Moore for seksuell trakassering og upassende oppførsel overfor dem. Påstandene inkluderer overgrep mot to tenåringsjenter mens Moore selv var i 30-årene. Moore avviser anklagene.

– Vi har ikke råd, landets fremtid har ikke råd, til å tape denne senatsplassen, sa Trump med henvisning til at republikanernes flertall i Senatet er på 52 mot 48 representanter.

– Det siste vi trenger er en liberal Demokrat i Senatet, hvor vi allerede har så liten margin, skrev han på Twitter tidligere på dagen, med henvisning til Moores motkandidat Doug Jones.

– Han er en gjennomført nikkedukke. Det er noe alle vet, sa Trump, som mener Jones er «fullstendig kontrollert» av Demokratenes parlamentariske ledere Nancy Pelosi og Chuck Schumer.

I Roy Moore ser Trump derimot en kandidat han ønsker å ha med seg i Kongressen.

– Vi trenger noen i Senatet som vil stemme for å gjenreise Amerikas storhet, noe som innebærer en tøff holdning når det gjelder kriminalitet, grenser og innvandring, sa Trump.

Florida – nær Alabama

Mens Det hvite hus hele tiden har påpekt at arrangementet var et valgmøte for Trump i Florida, har mange merket seg nærheten til Alabama. Det har ført til spekulasjoner om at han ønsker å gi Moores valgkamp et løft, men uten å reise til Alabama selv.

– Dette handler ikke om at han ikke er i Alabama, men at han er i Pensacola, som er et Trump-område. Det ligger i en delstat der han vant klart i valget i fjor. Han besøker Florida fra tid til annen. Det er en viktig delstat, sier talsmann Raj Shah i Det hvite hus.

Shah sier presidenten har gjort det klart at anklagene mot Moore er «foruroligende og bekymringsfulle» og må tas alvorlig. Samtidig sier han at det også må tas hensyn til at Moore hele tiden har bedyret sin uskyld.(Vilkår)