– Det er full panikk nå og Republikanernes ære står på spill. Hvis det ikke blir enighet denne uken, ser det stygt ut for dem som ønsker å endre helsereformen, sier Ole Moen, professor emeritus i Nord-Amerika-studier ved Universitetet i Oslo.

Temperaturen i det amerikanske Senatet har økt etter at gulvet ble åpnet for debatt om hva slags helsetilbud det amerikanske folk skal forholde seg til fremover. 

Etter syv år med republikansk opposisjon mot helsereformen Obamacare, har republikanerne overtaket i samtlige av landets største maktkamre, men har foreløpig ikke meglet til enighet om en avskaffelse eller erstatning. En helserevolusjon var også en av president Donald Trumps store saker under valgkampen.

Ole Moen, professor emeritus i Nord-Amerika-studier ved Universitetet i Oslo.
Ole Moen, professor emeritus i Nord-Amerika-studier ved Universitetet i Oslo. (Foto: Falch, Knut,/NTB scanpix)

– Tidligere har Republikanerne vært vant med at president Obama la ned veto mot endringer. Nå må de «face the music and dance», sier Moen.

Alle må med

Tirsdagens største jubel tirsdag dreide seg riktignok om helse, men ikke om en reform i seg selv: Den republikanske senatoren og tidligere presidentkandidaten John McCain var tilbake etter å ha fått påvist hjernesvulst forrige uke.

80-åringen sier de folkevalgte befinner seg i en alvorlig situasjon og at han ikke kan huske å ha sett Senatet så splittet.

– Mine venner, vi får ikke utrettet noe. Helsetilbudet vårt er et salig rot. Det vet vi alle sammen, både de som støtter Obamacare, og de som ikke gjør det. Noe må bli gjort, sa McCain.

Splittelsen kom til syne da det ble stemt om å åpne for behandling av en ny helsereform: Samtlige demokrater og to republikanere stemte mot, noe som delte forsamlingen på midten. Visepresident Mike Pence måtte dermed skjære igjennom i favør av behandling. 

– Republikanerne må ha alle om bord, de trenger 100 prosent oppslutning blant sine egne for å innføre Trumps helseplan. Det tror jeg ikke vil skje, fordi planen er svært dårlig og fører til at partiet sannsynligvis taper mellomvalget i 2018. Jeg vil bli sjokkert om helseplanen får gjennomslag, sier Natasha Ezrow, USA-ekspert og forsker i internasjonale relasjoner ved University of Essex.

Natasha Ezrow, USA-ekspert og forsker i internasjonale relasjoner ved University of Essex.  
Natasha Ezrow, USA-ekspert og forsker i internasjonale relasjoner ved University of Essex.  

Ezrow påpeker at Obamacare er mer populær nå enn noen gang blant amerikanerne. 

– Og det til tross for at Obamacare er dyrere enn før og premiene er gått opp.

Trump: «Obamacare krasjlander»

Det mest sannsynlige utfallet etter debatten i Senatet, er at republikanerne lar Obamacare mislykkes, ifølge Ezrow.

– De kan bare slutte å finansiere Obamacare, noe som vil gjøre at forsikringsselskapene trekker seg ut, som igjen vil øke premiene, sier Ezrow.

USAs president Donald Trump har uttalt at Obamacare kommer til å «krasjlande av seg selv», ifølge The New York Times etter at forrige forhandlingsrunde strandet.

– Det kommer til å bli lettere å la Obamacare feile på egen hånd. Når det skjer, vil Demokratene komme til oss for å forhandle, sa Trump.

Ukens maratonøkt i Senatet er ventet å trekke ut i tid. En 20 timers debatt om helsereformen skal avløses av individuelle forslag og innvendinger, såkalt «vote-a-rama», uten en fast tidsbegrensning.

Demokratene Jeff Merkley og Chris Murphy er blant dem som skal ha planlagt å fremme over 100 forslag hver.

– Det er trygt å si at det ikke forventes en snarlig avklaring, sa Murphy til det anerkjente amerikanske nettstedet Politico tirsdag.

Skulle uenigheten vedvare, og Obamacare bli stående, spekuleres det i om presidenten vil ta grep, for eksempel i form av nye presidentordre for å begrense virkningen av reformen.

«Aldri opplevd lignende»

Kritikken mot den såkalte Obamacare er at den er en inngripen i folks frihet ved at den pålegger amerikanere å tegne helseforsikring, samt at den medfører store kostnader. 

Fremover skal det diskuteres flere mulige alternativer på å avskaffe eller gjøre den om. Et forsøk på å avskaffe deler av Obamacare allerede er stemt ned.

En ordning uten hverken Obamacare eller Trumpcare gjør at 30 millioner amerikanere spås å miste sin forsikring.

Moen tror det må gjøres store offer for å kunne komme til en enighet i løpet av uken.

– De viktigste kravene fra Republikanerne vil blant annet være at skatteavgiftene som er pålagt enkeltpersoner og bedrifter som ikke har kjøpt helseforsikring, må opphøre. Demokratene på sin side vil kreve at støtten til Medicaid, sykeforsikringen for fattige og funksjonshemmede, ikke kuttes, sier han. 

USA-kjenneren mener en fortsatt som foregår i Senatet er helt unikt.

– En rekke forslag blir lagt frem helt «rå», uten å ha vært til behandling noen steder. Forvirringen som har oppstått kan føre til at det vedtas forslag som ingen egentlig vet hva inneholder. Det er et farlig spill. Jeg har fulgt amerikansk politikk siden 1963 og aldri opplevd lignende, sier Moen.

Båtkaptein Vedum: Skal du imponere med båt, kjør sakte inn i havna
Som ung ville Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum imponere på en dame, det endte med båthavari. I partilederens sommerparadis Mjøsa lader Vedum opp til valgkamp.
02:15
Publisert:

 (Vilkår)