Justisminister William Barr sier han regner med å kunne informere lederne i Kongressen om hovedkonklusjonene i løpet av helgen.

Det er formelt opp til Barr, med hjelp fra visejustisminister Rod Rosenstein, hvor mye av rapporten som skal offentliggjøres.

Justisminister William Barr på vei til kontoret fredag morgen. Nå blir det intensiv jobbing hele helgen.
Justisminister William Barr på vei til kontoret fredag morgen. Nå blir det intensiv jobbing hele helgen. (Foto: Jose Luis Magana/AP/NTB Scanpix)

Både Barr og Rosenstein har gitt uttrykk for at de vil at så mye som mulig av innholdet i rapporten skal være offentlig.

Tidligere FBI-sjef Mueller har i nesten to år gransket russisk innblanding i presidentvalget i 2016, og mulig konspirasjon mellom Russland og Trumps valgkamporganisasjon.

Kongressen har tidligere med sjelden tverrpolitisk enighet bedt om at så mye som mulig av rapporten, alt utenom informasjon som kan true nasjonens sikkerhet, skal offentliggjøres.

Men det er ventet tautrekking mellom Kongressen og Det hvite hus om hva og hvor mye av rapporten som skal offentliggjøres.

Etterforskningen har alt ført til 34 tiltaler, hvorav seks mot medlemmer av Trumps valgkampstab. Trumps tidligere valgkampsjef ble nylig dømt i to instanser til over syv års fengsel, og fortsatt gjenstår det minst én sak til mot ham.

De som måtte være redd for å bli tiltalt kan nå puste lettet ut. Justisdepartementet opplyser at det ikke vil komme flere tiltaler ut av etterforskningen.

President Donald Trump har reist til Florida og Mar-a-Lago, der han hadde planlagt å blant annet spille golf i helgen. Nå ligger det an til mange og lange møter med advokatene, og det er ventet at Trump vil gjøre alt han kan for å fremstille Mueller-rapporten som et politisk dokument. Presidenten har full tilgang til å lese rapporten.

Det er nå kjent at Mueller ikke har intervjuet president Trump, og at han heller ikke har bedt om slike intervjuer. Trump og hans advokater har svart på skriftlige spørsmål.

Amerikanske medier opplyser at Det hvite hus først fikk vite om ferdigstillingen av rapporten fredag ettermiddag amerikansk tid.

– Neste steg er opp til justisminister Barr, og vi ser frem til at prosessen havner på sporet. Det hvite hus har ikke mottatt eller blitt briefet om spesialetterforskerens rapport, sier Sarah Sanders, pressetalskvinne i Det hvite hus i en kunngjøring sent fredag.

Her er brevet fra Barr der han informerer lederne i Kongressen om at etterforskningsrapporten er ferdig og mottatt av justisministeren:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.