Forslaget til ny helsereform vil tidligst komme opp for avstemning etter 4. juli, opplyste republikanernes majoritetsleder Mitch McConnell til partikollegaer i Senatet tirsdag.

Visepresident Mike Pence og president Donald Trumps stabssjef Reince Priebus var til stede, men lyktes ikke med å svinge partipisken og overtale de fem utbryterne i partiet til å stemme for forslaget.

Republikanerne har 52 av de 100 representantene i Senatet og tåler derfor ikke flere enn to utbrytere om de skal sikre nødvendig flertall for sitt forslag til helsereform.

Lukket møte

I et håp om å tvinge utbryterne til å ombestemme seg, ble samtlige 52 republikanske senatorer tirsdag invitert til Det hvite hus av president Donald Trump. Stemningen skal ha vært laber, og Trump uttalte seg i relativt moderate ordelag mens pressen var til stede.

– Dette blir flott hvis vi får det gjort, og hvis vi ikke får det gjort, blir det bare noe vi ikke kommer til å like, og det er greit, og jeg forstår det veldig godt, sa han til senatorene.

Ifølge Florida-senator Marco Rubio la presidenten i det lukkede møtet etterpå fram hva det vil koste om reformen ikke går gjennom og hvilken betydning det vil få å «ende opp i en situasjon der markedene kollapser og republikanerne får skylda for det».

Fornøyd Trump

Det har vært en av Trumps fremste kampsaker å omgjøre forgjengeren Barack Obamas helsereform, men dette har vist seg vanskelig. Et forslag som ble vedtatt i Representantenes hus i mai, vil ifølge Kongressens budsjettkontor føre til at 22 millioner flere amerikanere vil stå uten helseforsikring i 2026, sammenlignet med Obamacare. Senatets justerte forslag innebærer kun en marginal forbedring av dette, noe som har fått tvilen til å melde seg hos flere av partiets senatorer. Majoritetsleder McConnell var likevel positiv etter møtet.

– Det er et komplisert tema, vi har mange diskusjoner i gang, og vi er fremdeles optimistiske med tanke på å komme i mål, sa han til pressen.

Presidenten selv virker enda mer optimistisk da han kommenterte på Twitter.

– Jeg avsluttet akkurat et flott møte med republikanske senatorer om helsevesenet. De ønsker virkelig å gjøre det rette, i motsetning til Obamacare, skrev han.

Han omtalte videre Obamas helsereform som mislykket, dyr og farlig.(Vilkår)

Trump hilser så det kjennes for den nyvalgte franske presidenten
Donald Trump har blitt kjent for sin måte å håndhilse på. Denne uken fikk han oppmerksomhet for flere håndbevegelser under NATO-møtet i Brussel.
00:44
Publisert: