– Kongressen har fått beskjed om at POTUS offisielt har trukket USA ut av WHO midt i en pandemi, tvitrer senator Bob Menendez, som er Demokratenes øverste representant i utenrikskomiteen.

POTUS er en forkortelse for USAs president.

Samtidig opplyser kilder i president Donald Trumps administrasjon at USA formelt har gitt FNs generalsekretær António Guterres beskjed om utmeldingen. Det bekreftes av Guterres' talsmann og en talsperson i USAs utenriksdepartement.

Oppsigelsestiden er på ett år, og dersom prosessen fullføres, mister WHO sin største økonomiske bidragsyter 6. juli neste år. I mellomtiden må USA innfri sine økonomiske forpliktelser, ifølge FN. Hvis demokraten Joe Biden skulle vinne presidentvalget i november, antas det at han vil stanse utmeldingen.

USAs president Donald Trump sa i mai at han ville trekke landet ut av WHO og anklaget organisasjonen for å ha sviktet under pandemien. Trump kunngjorde at USAs midler til organisasjonen skulle fryses.

– Dette vil ikke beskytte amerikanske liv og interesser, det etterlater amerikanere syke og Amerika alene, skriver Menendez.

Samtidig som Trump trekker USA ut fra organisasjonen, ble 400.000 nye tilfeller av koronaviruset registrert i løpet av helgen. WHO advarer tirsdag at pandemien ikke viser tegn til å avta.

– Utbruddet akselererer, og vi har definitivt ennå ikke nådd pandemiens smittetopp, uttalte WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus tirsdag.

På verdensbasis er over 540.000 mennesker registrert døde etter å ha vært smittet med koronavirus.

Trump har fått massiv kritikk siden han kunngjorde at USA skulle trekke seg ut av WHO.

Statsminister Erna Solberg (H) var første regjeringsleder som kritiserte beslutningen, ifølge Politico. Hun avviste Trumps påstand om at WHO er kontrollert av Kina og sa at presidentens beslutning er «feil svar» på bekymringer om WHO.

– Jeg håper vi kan få USA tilbake, sa Solberg i et intervju med Politico i juni.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.