– Amerikanerne tyr til tvilsomme og hensynsløse metoder for å holde konkurrentene på plass, sa Russlands utenriksminister på en pressekonferanse mandag hvor han oppsummerte 2017 fra et utenrikspolitisk perspektiv.

Han mener USA nekter å erkjenne at en «multipolar verden» er i ferd med å oppstå. Uttrykket brukes om en situasjon med flere ulike maktsentre, ofte som en motsetning til perioden etter den kalde krigen, da USA var svært dominerende.

Trusler fra Donald Trumps regjering har skapt økt spenning flere steder i verden, blant annet på Koreahalvøya, ifølge Lavrov.

Iran-avtalen

Utenriksministeren mener Trumps trusler om å trekke seg fra atomavtalen med Iran kan skape en farlig situasjon. Usikkerheten rundt denne avtalen kan gjøre det vanskelig å få Nord-Korea til å gå med på en avtale om å stanse sitt atomprogram i bytte mot opphevelse av sanksjoner, ifølge Lavrov.

Et av områdene hvor han mener USA frykter rettferdig økonomisk konkurranse, er eksport av naturgass til europeiske land. Russland og Norge er de største eksportørene av gass til EU.

– Forstår palestinerne

Lavrov sier også at han forstår palestinernes misnøye med Trumps beslutning om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad.

– De har i årevis gitt etter for krav uten å få noe tilbake, sier han.

Palestinerne har lenge ønsket at Øst-Jerusalem skal bli hovedstad i en fremtidig palestinsk stat. Inntil i fjor var det internasjonal enighet om at byens status skulle avgjøres i forhandlinger mellom de to partene.

Lavrov mener den uløste konflikten mellom Israel og palestinerne er en av de viktigste årsakene til at ytterliggående islamister klarer å rekruttere «stadig nye generasjoner av terrorister».(Vilkår)

Her kollapser gulvet på børsen i Jakarta
Bilder fra overvåkningskamera viser hva som skjer da gulvet sviktet på børsen i Jakarta.
00:25
Publisert: