– Det har tatt et år, men endelig er den her. Endelig har vi noe som kan hjelpe oss når vi blir stilt overfor menneskerettsbrudd i hele verden, sier EUs utenrikssjef Josep Borrell.
De nye reglene ska gjøre det mulig å innføre sanksjoner mot enkeltpersoner uten å måtte lage et nytt sanksjonsregime mot et konkret land først.
Ett av målene er at EU skal kunne reagere raskere. For å unngå sendrektighet foreslo Nederland at sanksjoner kunne innføres med et flertallsvedtak, men dette fikk ikke gjennomslag. Et enstemmig EU må fortsatt være enige før noen havner på en sanksjonsliste.
De nye reglene omtales ofte som EUs Magnitskij-lov etter en tilsvarende amerikansk lov. Navnet viser til den russiske advokaten Sergej Magnitskij, som døde under svært uklare omstendigheter i et fengsel i Moskva i 2009. For å unngå å terge russerne – og mer russiskvennlige EU-land – mer enn nødvendig, har man i EU forsøkt å unngå å bruke Magnitskijs navn om det nye regelverket.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.