London har lenge vært favorittstedet for rikinger verden over for å investere i eiendom. Russiske oligarker, arabiske sjeiker, indiske nyrike og afrikansk maktelite har kjøpt opp mange av de aller dyreste eiendommene i den britiske hovedstaden.

En ny britisk lov gjør nå at myndighetene kan konfiskere blant annet fast eiendom som er kjøpt med svarte penger, tilegnet gjennom korrupsjon, underslag, tyveri eller på annet kriminelt vis. Diktatorer og undertrykkere som bryter menneskerettighetene risikerer samme skjebne.

Britene vil med loven komme til livs ryktet London har som frihavn for kriminelle og despoter verden over.

Magnitskij-loven

Den britisk-amerikanske hedgefond-direktøren Bill Browder har nærmest dedikert livet til å samle internasjonal støtte til lover som straffer statlig maktmisbruk, etter at hans advokat Sergej Magnitskij døde under mistenkelige omstendigheter i Moskva i 2009 mens han var i politiets varetekt.

– Det sender en beskjed til alle rundt i verden som bryter menneskerettighetene at blodpengene deres ikke er velkommen her, sier Bill Browder om lovforslaget. 
– Det sender en beskjed til alle rundt i verden som bryter menneskerettighetene at blodpengene deres ikke er velkommen her, sier Bill Browder om lovforslaget.  (Foto: Mikaela Berg)

Labour-parlamentariker Chris Bryant har fremmet lovforslaget i det britiske underhuset, og forslaget møter tverrpolitisk støtte. Avisen The Guardian tror loven vil tre i kraft alt våren 2017.

The National Crime Agency mener opp mot hundre milliarder pund (over tusen milliarder kroner) i skitne og tvilsomme penger passerer gjennom Storbritannia årlig. Mye av disse pengene plasseres altså i fast eiendom, og noen av de mest fasjonable strøkene i London er nærmest folketomme fordi husene er rene plasserings- eller investeringsobjekter.

Philip Pilkington ved Kingston-universitetet i London tror lovforslaget kan føre til at prisene i dette markedssegmentet vil falle.

– Det er utenlandske penger som virkelig har drevet opp prisene på de dyreste eiendommene i London, skriver han.

Pilkington understreker at mesteparten av eiendommene som kjøpes i de dyreste områdene i London, som Mayfair, Kensington og Chelsea, kjøpes som investeringsobjekter, ofte av utlendinger. Videre påpeker han at det er kontanter som gjelder i dette helt spesielle markedet. Han mener derfor at strengere kontroll med utlendingers kontantoverføringer raskt vil føre til at prisene flater ut og sannsynligvis faller.

Spår panikk i Moskva

– Dette vil føre til panikk blant Putins «apparatsjiks» som eier boliger og gjemmer unna penger i London, som sender barna sine til britiske privatskoler, sier tidligere Labour-parlamentariker Denis MacShane til The Guardian.

Tory-parlamentariker Dominic Raab legger til at folk med blod på hendene for noen av de verste bruddene på menneskerettighetene ikke skal ha anledning til å sluse pengene sine inn i Storbritannia.

Bill Browder, som leder den internasjonale kampanjen for å straffe de som sto bak Magnitskijs død, er meget fornøyd med det britiske lovforslaget som han beskriver som «grensesprengende».

– Det sender en beskjed til alle rundt i verden som bryter menneskerettighetene at blodpengene deres ikke er velkommen her. Ved at det får personlige konsekvenser for lovbryterne beskytter det varslere som Sergej Magnitskij over hele verden, sier Browder til avisen The Independent. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.