Giftangrepet på Sergej Skripal og datteren Julija ble utført av den russiske militære etterretningstjenesten GRU. Det opplyser britiske og amerikanske myndighetskilder til The New York Times.

Disse kildene mener flere av de samme personene i GRU, som i helgen ble tiltalt av den amerikanske spesialetterforskeren Robert Mueller, også står bak giftangrepet sør i England i mars.

Det slo ned som en politisk bombe da Mueller fredag, bare noen dager før mandagens toppmøte mellom Donald Trump og Vladimir Putin, tok ut tiltale mot 12 navngitte russiske GRU-agenter for ulovlig innblanding i det amerikanske presidentvalget i 2016.

Hoppet av fra GRU

Sergej Skripal (67) jobbet i en årrekke for GRU. På 1990-tallet startet han sin aktivitet som dobbeltagent, og rapporterte til den britiske etterretningstjenesten MI6.

Skripal ble i 2004 avslørt og arrestert av den føderale russiske etterretningstjenesten FSB, etterfølgeren til KGB, og i 2006 dømt til 13 års fengsel. I 2010 ble han løslatt og utlevert til Storbritannia som del av en spionutveksling.

Men de russiske etterretningstjenestene er kjent for å ikke glemme. Giftattentatet mot Skripal skal ifølge britene ha vært den ultimate hevnen fra GRU.

Britene har ikke helt utelukket at GRU satte ut jobben til private attentatmenn for å ta livet av Skripal med gift.

Både far og datter Skripal overlevde attentatet, etter uker med intensiv behandling på sykehus.

Britisk par rammet

30. juni ble et britisk par, Charlie Rowley (45) og Dawn Sturgess (44), funnet bevisstløse i sitt hjem, ikke mange kilometer fra Skripals hjem i Salisbury.

Det ble snart klart at de begge var forgiftet av novitsjok, altså den samme russiske nervegassen som ble brukt mot far og datter Skripal i mars. Sturgess døde 8. juli, mens Rowleys tilstand fortsatt er alvorlig.

Britisk politi jobber ut fra en antakelse at det britiske paret på et eller annet vis har kommet i kontakt med den samme nervegassen som Skripal-paret. Men det er fortsatt usikkert hvordan dette kan ha skjedd, siden de ikke kjente hverandre.

Broren til Rowley, Matthew Rowley, sier til BBC at giften befant seg i en parfymeflaske broren hadde funnet.

Trump og GRU

Det er helt i det blå hvordan president Trump vil gripe an spion- og hackingskandalen på mandagens toppmøte med Putin.

I intervjuer i forkant har han gitt Hillary Clinton og Det demokratiske partiet skylden for hackingen, siden de var så dumme at de lot seg hacke. Han legger skylden for hackingen på forgjengeren Barack Obama, siden tildragelsene skjedde på Obamas vakt.

Trump har ikke sagt et eneste ord om at det er Russland og Putin som er ansvarlig for hackingen.

På spørsmål om han vil kreve at Putin utleverer de 12 GRU-offiserene, har Trump svart: -Det har jeg ikke tenkt på.(Vilkår)

Denne låven ble bygget i 1936, men se hva den passer perfekt til i 2018.
03:25
Publisert: