Ifølge Carlo Cottarelli er det duket for et raskt nyvalg «etter august» hvis nasjonalforsamlingen ikke gir ham tillit. Hvis den stemmer ja til at han kan lede en ny regjering, blir det nyvalg i begynnelsen av 2019. Cottarelli har blant annet bakgrunn som direktør i det internasjonale pengefondet (IMF).

President Sergio Mattarella ga regjeringsoppdraget til Cottarelli mandag trass sterke protester fra Italias to største partier, Femstjernersbevegelsen (M5S) og Ligaen, som begge er sterkt kritiske til EU.

De to partiene hadde forhandlet frem en felles regjeringsplattform og nominert jussprofessoren Giuseppe Conte til statsminister, men regjeringsprosjektet gikk i vasken da Mattarella søndag nektet å godkjenne en euromotstander som finansminister.

Flertall

Både den populistiske Femstjernersbevegelsen og den høyreorienterte Ligaen har varslet at de vil legge ned veto hvis presidenten forsøker å få på plass en såkalt teknokratregjering. De to partiene har til sammen flertall i nasjonalforsamlingen.

Italias president har makt til å si ja eller nei til nominerte statsministre og regjeringsmedlemmer. Presidenten kan også oppløse nasjonalforsamlingen.

Valg i mars

Cottarelli fikk i oppgave å danne en ny italiensk regjering etter en timelang samtale med Mattarella mandag.

Både M5S og Ligaen har reagert skarpt på at Mattarella nektet å godkjenne Paolo Savona som finansminister, noe som fikk den nominerte statsministeren, jussprofessor Giuseppe Conte, til å gi opp forsøket på å danne regjering.

Valget i Italia ble holdt 4. mars, og regjeringsforhandlingene har vært vanskelige.

Full tillit

EU-landene håper på en stabil og EU-vennlig regjering i Italia etter at president Sergio Mattarella ga regjeringsoppdraget til Carlo Cottarelli.

– Vi håper at vi snart vil få en stabil og proeuropeisk regjering i Italia, sa den tyske viseutenriksministeren Michael Roth idet han ankom et ministermøte i Brussel mandag.

Men han sa også at han som tysker bør være forsiktig med å gi råd, ettersom Tysklands nye regjering først kom på plass seks måneder etter valget.

EUs utenrikssjef Federica Mogherini, som selv er fra Italia, sier at hun har full tillit til de italienske institusjonene.

– Jeg er sikker på at de italienske institusjonene og republikkens president vil vise at de som alltid tjener det italienske folkets interesser, som for øvrig samsvarer med styrken til Den europeiske union, sier hun.(Vilkår)

Meretes utvalgte: Veldig mye vin for pengene
Ioppa Ghemme 2007. Nord i Piemonte ligger Gemme, en ukjent landsby for nordmenn, men som lager fantastiske viner ved foten av fjellene. Lett og delikat, veldig mye vin for pengene. Perfekt til lette lammeretter.
01:00
Publisert: