Da finanskrisen rammet USA og deler av Europa for nesten ti år siden satte kinesiske myndigheter inn alt de hadde for å unngå at dette skulle spre seg til Kina. Bankenes utlån ble mangedoblet, eiendomsprisene gikk til værs og spekulanter sopte inn gevinster.

Risikoelementer forsvunnet

I 2014 var det aksjemarkedet som la ut på en heisatur. Nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen gikk fra 2000 til over 5000 på et knapt år. Fra toppen sommeren 2015 ble indeksen nesten halvert i løpet av seks måneder. Myndighetene satte alt inn for å stabilisere markedene.

De har lykkes. De siste 15 månedene har nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen ligget stabilt på mellom 3000 og dagens foreløpige toppnotering på 3390. S&P 500-indeksen i USA har steget med 25,6 prosent på to år. Den kinesiske nøkkelindeksen ligger ni prosent høyere.

Utenlandske investorer er tilbake i Kina. I årets ni første måneder ble det investert netto 155,5 milliarder yuan (190 milliarder kroner) i kinesiske aksjer fra utenlandske investorer. Dette er mer enn hva som ble investert totalt i 2015 og 2016.

– Den tidligere bekymringen om kapitalflukt, kollaps av den kinesiske banksektoren og en devaluering av valutaen har forsvunnet, sier strateg Michaelk Parker hos finansinstitusjonen Bernstein til Wall Street Journal.

Prisvurderingen på kinesiske aksjer har tidligere ligget skyhøyt over vestlige selskaper. Den perioden er over. Ved Shanghai-børsen er den gjennomsnittlige prisen 18 ganger inntjeningen for 2016. Gjennomsnittet for selskapene som inngår i S&P 500-indeksen er på 24,7.

Kinesiske bobler

Det er blitt enklere for utenlandske investorer å investere i kinesiske aksjer takket være «Stock Connect», hvor det kan handles via Hong Kong. Verdien på børsnoterte kinesiske selskaper er på over 7500 milliarder dollar. Utenlandske investorer eier under 2 prosent.

Det er i hovedsak internasjonale fond, og ikke utenlandske enkeltpersoner, som investerer i kinesiske aksjer. Ved Shenzhen-børsen er det i hovedsak selskaper innenfor næringsmidler som er mest interessant for utenlandske investorer.

Aksjekursen på Wuliangye Yibin, som produserer tradisjonelt kinesisk brennevin, har steget med 70 prosent i år. Selskapet har vært et av de ti mest populære selskapene for utenlandske institusjonelle investorer, ifølge Haitong Securities.

Utenlandske investorer har holdt seg unna kinesiske finansinstitusjoner og holder en viss avstand til teknologiselskaper. Aksjekursene på Baidu, Tencent og Alibaba har steget med mellom 50 of 105 prosent i år.

– Det er ingen tvil. Kinesiske teknologiselskaper har beveget seg inn i et bobleområde. Store deler av teknologisektoren er for høy verdivurdering, sier grunnlegger Niklas Hageback av hedgefondet Valkyria Kapital til CNN.(Vilkår)

Årets fredspris gir neppe færre bomber, men komiteen viser en positiv selvstendighet.
Kjetil Wiedswang kommenterer årets fredsprisvinner ICAN.
01:58
Publisert: