Det er nesten fem år siden Shinzo Abe inntok regjeringskontorene i Tokyo med en ny økonomisk politikk. «Abenomics» skulle få fart på den økonomiske veksten, kvele deflasjonen og få flere ut i arbeid – spesielt kvinner.

Han har delvis lyktes.

Lav ledighet uten lønnsvekst

Optimismen er tilbake hos japanerne etter over to tapte tiår. Nikkei-indeksen falt fra nesten 40.000 ved inngangen til 1990-tallet til 8500 i 2012 – samme år som Shinzo Abe ble valgt som landets statsminister. Nå er nøkkelindeksen ved Tokyo-børsen tilbake på over 20.000.

Japan har unngått økonomisk tilbakegang under Abes statsministerperiode. Fredag kom nye statistikker som bekrefter at det er brukbar aktivitet. Det ble skapt 200.000 nye arbeidsplasser i august og arbeidsledigheten er den laveste på 23 år med 2,8 prosent.

I de knappe fem årene Abe har sittet ved makten er det skapt over tre millioner arbeidsplasser i Japan. I august var det 1,52 ledige arbeidsplasser for hver arbeidssøker. Ikke siden 1973 har det vært enklere å få jobb.

– Mens arbeidsbefolkningen krymper er det høyere arbeidsdeltagelse hos eldre over 65 år. De fyller gapet, forklarer sjeføkonom Takuji Okubo hos Japan Macro Advisors.

De siste to årene har 1,5 millioner personer i arbeidsdyktig alder forsvunnet ut fra arbeidslivet og inn i pensjonistenes rekker. Til tross for et stramt arbeidsmarked er det knapt lønnsvekst.

– Dette skyldes at arbeidstagerne foretrekker jobbstabilitet. Arbeidsgiverne er forsiktige på grunn av de usikre økonomiske utsiktene, ifølge Okubo.

Stabil økonomisk vekst

Ny statistikk viser at Japans økonomi har en stabil vekst. Industriproduksjonen økte med 2,1 prosent i august og det er tendenser til en svak prisvekst. Capital Economics tror inflasjonen vil stabilisere seg på rundt 0,5 prosent fremover.

Japan Macro Advisors utelukker ikke at statsminister Abe vil komme med et tilleggsbudsjett for å få fart på den økonomiske veksten de neste kvartalene hvis det viser seg at den japanske økonomien overrasket negativt i løpet av sommermånedene med lavt privat forbruk.

Tokyo-guvernøren Yuriko Koike kunngjør navnet på det nye politiske partiet Kibo no To (Håpets parti), under en pressekonferanse i Tokyo denne uken.
Tokyo-guvernøren Yuriko Koike kunngjør navnet på det nye politiske partiet Kibo no To (Håpets parti), under en pressekonferanse i Tokyo denne uken. (Foto: STR/AFP/NTB Scanpix)

Lønningene øker med noen hundrelapper i året.

– Det er vanskelig å endre deflasjonstankegangen etter så mange år. Når det blir vanskelig å finne riktig person til en stilling vil det sannsynligvis føre til at arbeidsgiverne skjønner de må øke lønningene, heter det i en uttalelse fra sjeføkonom Takuji Okubo.

Han tror dette kan skje mot slutten av 2018.

Høstjakt på Abe

Abe oppløste underhuset i nasjonalforsamlingen torsdag. Han kunne ha ventet til desember 2018. Populariteten hans har tatt seg opp på meningsmålingene siden Nord-Koreas leder Kim Jong-un foretok en prøvesprengning av et kjernefysisk bombe tidligere i høst.

Det største opposisjonspartiet som satt med makten fra 2009 til 2012, har gått i oppløsning og har under ti prosent oppslutning på meningsmålingene – selv etter en fusjon med to mindre partier i 2016.

Den populære Tokyo-guvernøren Yuriko Koike har etablert partiet Kibo no To (Håpets parti) som skal stille med kandidater under valget den 22. oktober. Hun var tidligere forsvarsminister i Abe-regjeringen, men trakk seg og stilte som uavhengig kandidat under guvernørvalget.

En rekke fremtredende partimedlemmer fra opposisjonspartiet har meldt seg inn i Kibo no To. Målet er å ta makten fra statsminister Abe. Koike har ikke erklært seg som statsministerkandidat.

– Vi er innstilt på å tilbakestille Japan og realisere en politikk som ikke tar hensyn til særinteresser, sa hun du hun presenterte partiplanene denne uken.

Koike vil fortsette som guvernør for Tokyo – en av verdens største byer – selv om hun blir valgt inn i underhuset.

– For et vanlig menneske ville det ha vært umulig å være guvernør og folkevalgt samtidig. Koike er en superkvinne. Jeg er sikker på at hun vil klare det, sier den uavhengige politikeren Shigefumi Matsuzawa til Japan Times.(Vilkår)

Stjernearkitekt har laget Lego sitt nye hus
Midt i en nedbemanningsprosess åpner Lego et spektakulært opplevelsessenter i Danmark.
01:41
Publisert: