– Det finnes ikke noe legalt rasjonale for USA å trekke seg fra atomavtalen. IAEA og inspektørene sier Iran oppfyller avtalen og at alt er ok, sier Shirin Ebadi.

Trump endrer ingenting

Det har gått 15 år siden den iranske advokaten og menneskerettighetsaktivisten Ebadi kom til Oslo for å motta Nobels fredspris. En pris myndighetene i landet for øvrig konfiskerte da de brøt seg inn i bankboksen hennes og tok diplomet og medaljen.

Lite er endret i Iran siden 2003, og i mellomtiden er Ebadi blitt tvunget til å flykte fra landet, til London, der hun fortsetter kampen mot regimet i Teheran. Det er i den sammenheng hun denne uken var tilbake i Oslo, for å delta på konferansen «Business for Peace». Konferansen falt sammen med 17. mai og frihetsfeiring. Men mens glade barn i finstasen dominerte her, preges de hyppige demonstrasjonene i Iran av desperasjon og nettopp fraværet av frihet.

Ebadi legger ikke skjul på sin skepsis til Trump, og hun mener den amerikanske presidentens tilnærming til Iran og atomavtalen er feilslått. Men at dette endrer lite siden de andre avtalepartnerne – Iran, EU, Kina og Russland – viderefører avtalen.

– At USA trekker seg fra atomavtalen, betyr ikke så mye, hverken for Iran eller generelt for situasjonen i Midtøsten. Vi må huske at det siden 1980 ikke har vært forbindelser mellom Iran og USA, med sanksjoner. De siste par årene er unntaket, og vi er nå tilbake som om ingenting hadde skjedd, sier Ebadi.

– Men når det er sagt, mener jeg Irans atomprogram er både unødvendig og farlig. Iran er jordskjelvutsatt og jeg frykter et nytt Fukushima. Iran har masse sol, og investering i solenergi vil være mye mer lønnsomt. Da hadde vi også sluppet alle disse problemene, sier Ebadi.

Nei til sanksjoner

USA har nå varslet at sanksjonene mot Iran, som har vært suspendert siden atomavtalen trådte i kraft i 2016, gjeninnføres. Nøyaktig hvordan sanksjonene vil se ut, er ennå uklart, blant annet med hvilke restriksjoner som legges på for eksempel europeiske, kinesiske og russiske selskaper med business i Iran.

Ebadi mener uansett at økonomiske sanksjoner ikke er riktig medisin mot regimet i Iran.

– Jeg har alltid sagt at jeg er imot økonomiske sanksjoner mot Iran. Jeg vil ha politiske sanksjoner som svekker myndighetene, uten at de rammer folket, sier Ebadi.

Som et lite eksempel peker hun på at iranske myndigheter i dag leier kapasitet på europeiske satellitter for å spre sine statsstyrte tv-kanaler med politisk og religiøs propaganda til utlandet.

– Forby denne bruken av satellitter fra å spre propaganda. Da rammes myndighetene, ikke fattige iranere, sier Ebadi.

Penger er ikke nok

Men Ebadi mener løfting av sanksjonene og økonomisk vekst ikke vil løse Irans mange problemer.

– Irans problem er korrupsjonen og den feilslåtte utenrikspolitikken. Ingen vil investere med en slik ustabilitet, noe som fører til arbeidsledighet og nød, sier Ebadi.

Hun fordømmer Irans bruk av penger og politiske ressurser i Midtøsten, som hun sier fører til krig og elendighet i land som Syria, Jemen, Irak og Libanon.

– Dette er misbruk av ressurser som skulle gått til å utvikle Iran, ikke til å støtte kriminelle regimer som Assad i Syria, sier Ebadi.

Hun drømmer om en fri folkeavstemning og en ny demokratisk grunnlov i Iran for å kaste av seg åket med prestestyret. Hun avviser kontant skremselsscenarioet fra myndighetene om at regimeendring vil føre til borgerkrig som i Syria.

– Regimet truer med Syria, men Iran blir aldri som Syria. Jeg sier vi kan gjøre som Polen eller Sør-Afrika, og gjennomføre en fredelig overgang til demokrati.

Ebadi maner samtidig det internasjonale samfunn til å begrense seg til politisk press.

– Jeg er helt imot enhver form for militær intervensjon i Iran. Endringene må komme innenfra, og selv om Iran er på feil spor, er jeg optimist fordi vanlige folk fortsetter med fredelige protester, sier Ebadi.(Vilkår)

Her blir millioner av kroner til støv
Disse sedlene går ut på dato 30. mai. I kjelleren hos Norges Bank kvernes de gamle sedlene opp til støv.
00:54
Publisert: