Berlusconi kan nå gjøre et sensasjonelt comeback i toppen av italiensk og europeisk politikk. 81-åringen fremstår nå som en mer moden og samlende politisk person.

– Paradoksalt nok har Silvio Berlusconi har tatt steget fra utagerende, til å bli en modererende faktor og kraft i italiensk politikk, sier Elisabetta Cassina Wolff, italiener og førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo.

Etter de siste dagenes politisk kaos er Italia fortsatt uten en ny regjering. Markedene fortviler og ropene etter en frelser, som kan redde både Italia og euroen, tiltar i styrke. Stadig flere retter nå blikket mot den erfarne politiske ringreven Berlusconi.

– Det er ikke galt å si at Berlusconi nå er den eneste som kan redde euroen. Selv om han kan være kritisk, har Berlusconi aldri hatt noen planer om å trekke Italia fra eurosamarbeidet, sier Wolff.

Dette i motsetning til de to populistrivalene Femstjernersbevegelsen og Ligaen. Begge er sterkt euroskeptiske og vil ha Italia ut av euroen, noe som har sendt euroen rett ned i kjelleren denne uken, og sådd tvil om den europeiske fellesvalutaen i det hele tatt har noen fremtid.

Opphevet karantene

Etter en dom for skatteunndragelser var Berlusconi suspendert fra å stille til valg i mars. Men denne måneden ble karantenen fra offentlige verv kuttet med et år, og Berlusconi står fritt til å stille som kandidat hvis og når det blir nyvalg.

Berlusconi har uansett hele denne tiden sittet som leder av partiet Forza Italia.

Koalisjonen mellom sentrumhøyrepartiene Forza Italia og Ligaen, pluss to småpartier, ble størst ved sist valg med 37 prosent oppslutning. Med henholdsvis 17,35 og 14 prosent oppslutning er det ikke urealistisk at Berlusconi henter inn dette med ham selv som kandidat. Skulle koalisjonen få over 40 prosent av stemmene får den også et styringstillegg som kan sikre en styringsdyktig regjering.

– Ved nyvalg tror jeg sentrumhøyrekoalisjonen kan øke oppslutning, spesielt fordi Berlusconi fortsatt nyter stor popularitet, sier Wolff.

Skulle dette skje står det mellom Berlusconi og hans yngre bysbarn, Ligaen-leder Matteo Salvini, der velgeroppslutningen til slutt vil avgjøre.

Wolff trekker frem Berlusconis lange politiske erfaring og kløkt som et fortrinn i den politiske sjakk-kampen mot Salvini (45) og Femstjernersbevegelsens leder Luigi Di Maio (31).

– De er to unge og ambisiøse politikere, men de har aldri hatt eller tatt ansvar. Dette har vist seg tydelig i regjeringsforhandlingene, der de ikke har imponert, sier Wolff.

Alle muligheter på bordet

Både Forza Italia og Ligaen reagerte sterkt på at sentrumhøyrekoalisjonen ikke i utgangspunktet ble bedt om å danne regjering etter valget 4. mars, som største uttalte blokk.

Men president Sergio Mattarella vurderte ikke denne minoritetskoalisjonen som styringsdyktig.

Ligaen-leder Salvini brøt da avtalen med Berlusconi og gikk i regjeringsforhandlinger med populistkollegaene i Femstjernersbevegelsen, som helst ikke vil samarbeide med noen, og for all del ikke tilhøre noen fast koalisjon.

Men den politiske avstanden var stor, og da presidenten i helgen ikke ville godkjenne de to partienes eurofiendtlige finansministerkandidat, 81-åringen Paolo Savona, syntes dette politiske prosjektet dødt.

Per onsdag ettermiddag er dette de mest sannsynlige politiske scenarioene i Italia:

  • Femstjernersbevegelsen-/Ligaen-koalisjonen gjenopplives. Det forutsetter at de finner en mindre kontroversiell finansminister. Jusprofessoren Giuseppe Conte, som var koalisjonens kandidat tidligere denne uken skal nå være uaktuell, og en ny kompromisskandidat hentes inn. Forhandlingene ble gjenopptatt onsdag.
  • En teknokratregjering ledet av økonomen Carlo Cottarelli, som tirsdag fikk dette oppdraget av presidenten. Men Cottarelli synes ikke å klare å samle nok støtte i parlamentet til å danne en slik regjering.
  • Snarlig nyvalg, kanskje alt i juli. Ligaen er sterkt for nyvalg, mens Femstjernersalliansen er ivrigere på å gjenopplive koalisjonsforhandlingene.

Presidenten har stor makt i dette spillet, og president Mattarella har overrasket før.

– Det er nesten umulig å spå i italiensk politikk. Alt skjer så fort, alt mens Berlusconi lurer i kulissene, sier Wolff.

I markedet krysser man fingrene for en politisk løsning som aller helt innebærer at man unngår fortsatt uro og usikkerhet. Et nyvalg kan trekke ut i tid, og er langt fra noen garanti for en løsning.(Vilkår)

Drepte tre på åpen gate i Belgia
Tre personer ble drept på åpen gate i Belgia. Statlig TV-kanal hevder skytingen kan være terror-relatert.
00:50
Publisert: