Singapores regjering var tidlig ute med å advare om faren koronaviruset utgjorde. I flere måneder klarte de å holde smitten på avstand. Økonomien måtte stenges ned i vår etter ny smitte. Den økonomiske aktiviteten falt med 13,2 prosent sammenlignet med fjoråret.

Det ventes et fall i den økonomiske aktiviteten for hele året på mellom syv og åtte prosent.

Selv om Singapore har begynt å gjenåpne, er grensene fortsatt stengt. Med et landareal på størrelse med en norsk landbrukskommune og 5,5 millioner innbyggere, er Singapore et av de landene som er mest avhengig av handel med omverdenen. Singapore Airlines-flyene står på bakken.

Nye restriksjoner

Den pågående handelskrigen mellom USA og Kina, hvor en rekke kinesiske teknologi- og internettselskaper er blitt dratt inn i konfliktene, vil føre til etterlengtede investeringer for Singapore.

Kinesiske teknologigiganter er i ferd med å flytte deler av aktiviteten vekk fra Kina og vil bruke Singapore som utgangspunkt for ekspansjon i Sørøst-Asia – og andre regioner. Det etableres også datasentre som skal lagre brukerinformasjon lokalt – og ikke i Kina.

President Donald Trump har forbudt amerikanske selskaper, institusjoner og organisasjoner å ha noe som helst å gjøre med superappen Wechat, som eies av kinesiske Tencent fra 20. september.

En rekke spill som eies av Tencent er utestengt fra India, som også ligger i konflikt med Kina.

– Svært attraktivt

Nå bekrefter Tencent at det vil åpne en stor avdeling i Singapore for å «støtte opp rundt aktiviteter i Sørøst-Asia og andre steder».

– Singapore er svært attraktivt for teknologiselskaper som ser etter et knutepunkt i Sørøst-Asia. Arbeidsstyrken er høyt utdannet, teknisk kunnskapsrik og flerspråklig, sier analytiker Vey-Sern Ling hos Bloomberg Intelligence.

Tencent, sammen med konkurrentene Alibaba, Baidu og Bytedance, har søkt om digitale banklisenser i Singapore, ifølge Straits Times.

Bytedance, som blant annet eier videoappen Tiktok, skal investere flere milliarder dollar i Singapore, ifølge Bloomberg.

Selv om amerikanske brukerdata blir overtatt av Oracle eller et annet amerikansk selskap, vil Bytedance fortsette som tidligere i andre markeder.

Netthandel øker kraftig

Sørøst-Asia består av rundt 650 millioner innbyggere. Bruken av nettjenester har eksplodert på kort tid. En rapport fra investeringsselskapet Temasek konkluderer med at netthandel i regionen vil passere 150 milliarder dollar i 2020 – en firedobling fra 2019.

Måltider leveres på døren i løpet av minutter fra alt fra topprestauranter til små gaterestauranter. Effektiv logistikktjenester gjør at produkter som bestilles via nettbutikker leveres på dagen i storbyer – og innen 48 timer de fleste andre steder.

Alibaba investerer

Kinesiske Alibaba har investert fire milliarder dollar i netthandelsselskapet Lazada med hovedkontor i Singapore, men aktiviteter i hele Sørøst-Asia. Alibaba kjøpte nylig halvparten av skyskraperen Axa Tower i Singapore for over ti milliarder kroner.

Nå er Alibaba i forhandlinger om å investere tre milliarder dollar i superappen Grab, som opprinnelig startet som en Uber-klone, ifølge Bloomberg.

Grab ble etablert i Malaysia, men flyttet hovedkontoret til Singapore for fire år siden og har kinesiske, japanske og amerikanske selskaper på eiersiden.

Japanske Softbank, som har eierposisjoner i de fleste nye transportdelingsselskapene og i ferd med å selge seg ned i mange selskaper, deltar i samtalene.

Ifølge Financial Times diskuteres en mulig fusjon mellom Grab og den indonesiske konkurrenten Gojek, hvor kinesiske Tencent er storaksjonær.

Begge selskapene opplever lavere aktivitet på grunn av koronapandemien og periodevis nedstengning av store byer i regionen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.