Få land er mer avhengig av handel med omverdenen enn miniputtstaten Singapore i Sørøst-Asia, hvor rundt 2000 nordmenn har fast tilhold.

Landet var tidlig ute med å ta forholdsregler for å hindre spredning av koronaviruset Covid-19, men unnlot å beskytte flere hundre tusen fremmedarbeidere.

Historisk nedgang

I april ble «hovedbryteren» slått av i åtte uker. Kontorer og skoler ble stengt og det ble innført svært omfattende begrensninger på hva innbyggerne kunne gjøre. Landet har i realiteten vært isolert fra omverdenen.

«Veien til en bedring for økonomien vil bli utfordrende. Vi venter en langsom og ujevn reise ettersom den eksterne etterspørselen fortsatt vil være svak. Land kjemper mot den andre og tredje smittebølgen ved å gjeninnføre begrensede nedstengninger og restriksjoner,» skriver industriminister Chan Chun Sing på sin offisielle Facebook-side i en kommentar.

Det var ventet en kraftig nedgang i den økonomiske aktiviteten. Fasit endte på en årsjustert nedgang på 41,2 prosent sammenlignet med første kvartal og verre enn konsensus. Dette tilsvarer en nedgang på 12,6 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor.

Trumps niese: – Han er en skjør narsissist
Utdrag fra Mary Trumps bok om sin onkel forteller om en skjør narsissist som jukset på eksamen. Boken er ute 14. juli.
00:25
Publisert:

Også i første kvartal var det nedgang, noe som gjør at Singapore offisielt er inne i en resesjon.

«Vedvarende ekstern usikkerhet, som rammer eksport og reiseliv, gjør at det ikke er noe håp om å vende tilbake til positiv bnp-vekst snart – i alle fall ikke i år,» skriver ING i en rapport.

Detaljhandelen falt med 52,1 prosent i mai sammenlignet med mai i fjor – en kollaps som ifølge statistikkene er historisk. Aktiviteten i anleggssektoren stupte med 54,7 prosent og aktiviteten i tjenesteytende sektor endte 13,6 prosent lavere.

Verste kan være over

Singapore har en solid økonomi og store reserver fra statlige investeringsfond. Regjeringen har godkjent tiltakspakker med kontaktutbetalinger, skattelettelser og andre tiltak. Målet er å forhindre masseoppsigelser.

En gradvis gjenåpning startet i juni. Capital Economics tror at det verste er over for Singapore. Det vil imidlertid ta lang tid før landet åpner grensene for turister. Reiselivssektoren ligger nede for telling.

Nedstengningen har ført til at mange har fått inntekter og overføringer inn på konto som kan føre til økt etterspørsel de neste månedene.

«Årsaken til optimismen er den enorme størrelsen på myndighetenes tiltakspakke som tilsvarer 20 prosent av bruttonasjonalprodukt. Vi venter en nedgang i bruttonasjonalprodukt på seks prosent i år og en vekst på ti prosent i 2021,» skriver analyseselskapet tirsdag morgen.

Storbanken OCBC i Singapore spår fortsatt nedgang i aktiviteten i tredje kvartal med en «svak bedring» sammenlignet med det avsluttede kvartalet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.