12 måneder etter at USA innførte de første straffetollene mot Kina er det store forstyrrelser i de globale vareforsyningskjedene. Kinesiske fabrikker melder om ordretørke fra USA og virkningene fra handelskrigen har spredt seg.

Svakeste siden finanskrisen

Singapore er første land som legger frem økonomiske statistikker for siste kvartal. Verdien på bruttonasjonalproduktet (bnp) falt 3,4 prosent i siste kvartal, etter sesongjusteringer som foretas av handelsdepartementet.

Dette kom som et sjokk. Konsensus lå på en svak vekst på 0,1 prosent, ifølge Reuters. Det vil komme justeringer av vekststatistikkene senere når alt av underlagsdata er innrapportert. Dette er de svakeste bnp-tallene siden etterdønningene av finanskrisen for ti år siden.

Oxford Economics hadde ventet en svak nedgang, men ikke i nærheten av hva det endte på.

– Dette er ganske så ille. Vi regnet med en nedgang fra foregående kvartal, i og med at produksjonsstatistikkene har vært svake og en nedgang i eksporten. Men dette var en stor glipp, sier sjeføkonom Sian Fenner til CNBC på morgensendingen i Asia på fredag.

Delstatistikker viser at elektronikkproduksjonen falt med 3,8 prosent i andre kvartal sammenlignet med i fjor. Aktiviteten i anleggssektoren falt med 7,6 prosent og tjenesteytende sektor endte 1,5 prosent lavere. Eksporten i mai falt det meste på over seks år.

– Disse tallene er ganske så katastrofale og er langt under de verste prognosene, sier analysedirektør Selena Ling hos Singapore-banken OCBC Bank til Reuters.

– Skikkelig stygt

Myndighetene i Singapore innrømmer det er vanskelig å komme med prognoser for året. Ved inngangen til året var det håp om en vekst på 3,5 prosent. Dette er nedjustert til mellom 1,5 og 2,5 prosent. Dette kan vise seg å vøre for optimistiske.

– Singapore flørter virkelig med resesjon nå, sier Fenner hos Oxford Economics.

Det er samme kommentarer fra andre fagmiljøer.

Handelskrig og teknotørke truer asiatiske eksportører dn+

– Jeg regnet med at statistikkene ville være ille, men dette er skikkelig stygt. Eimen av en teknisk resesjon er reell. Vi trodde dette ikke ville gå særlig dypt, men nå er risikoen at dette kan gå dypere, sier makroøkonom Chua Hak Bin hos Maybank Kim Eng Research til Bloomberg.

Han mener en resesjon avhenger av om USA og Kina blir enige om en handelsavtale.

– Hvis det kommer en resesjon i oktober, og USA og Kina fortsatt ikke finner en løsning må sentralbanken sannsynligvis komme med lettelser, sier Chua.

Nomuras frykter en opptrapping i handelskrigen mellom USA og Kina før årsskiftet.

«Vi ser en nedsiderisiko for våre vekstprognoser, som vi har lagt på 1,7 prosent i år», skriver makroøkonom Euben Paracuelles i en ny rapport.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.